EKOLOŠKI PROJEKT

Varaždinska tvornica za obradu otpada pri završetku

05.04.2011 u 11:44

Bionic
Reading

U objektu prve hrvatske tvornice za mehaničko-biološku obradu otpada, čija je izgradnja u Varaždinu u poodmakloj fazi, počela je montaža nove opreme i dijelova postrojenja zahvaljujući kojim će se na najsuvremeniji način prerađivati balirani komunalni otpad odložen u blizini, kao i onaj koji će se stvarati tijekom njezina rada

'Nakon pribavljanja svih potrebnih dozvola, arheoloških radova i teškoća s podzemnim vodama, ušli smo u zadnju trećinu gradnje', doznajemo u T7 VIS-u, investitoru u postrojenje Mehaničko-biološke obrade otpada u varaždinskom Brezju, gdje ističu da bi sve trebalo biti gotovo tijekom ljeta.

Do 150 milijuna kuna vrijednog projekta MBO-a došlo se zahvaljujući suradnji Grada Varaždina, komunalne tvrtke Varkom i T7 VIS-a, koji su smogli snage i odlučnosti pronaći primjereno rješenje za trajno zbrinjavanje 90-ak tisuća tona varaždinskog baliranog komunalnog otpada koji, nakon godina odlaganja na otvorenom, postaje sve više moguća ekološka bomba. Prije tog projekta bilo je i drugih pokušaja da se riješi taj veliki varaždinski problem, počevši od odvoza baliranog otpada u druge sredine, pa do zamisli bivše županijske vlasti o gradnji spalionice uz Dravu. Međutim, svi ti pokušaji neslavno su završili, što zbog otpora stanovništva, što zbog prevelikih troškova.

No ni aktualni projekt MBO-a ne prolazi bez teškoća. Nakon nerazumijevanja, pa i otpora dijela stanovništva koji se smanjio kako je tvornica rasla, sada je glavni problem izostanak prateće infrastrukture. Naime, iako se u tvornicu za MBO već postavljaju dijelovi postrojenja, na njezinoj lokaciji još uvijek nema ni vode, ni plina, ni struje, pa je investitor prisiljen koristiti agregate za gradnju.

Sukladno potpisanim dokumentima, Grad Varaždin se obvezao da će poduzeti sve potrebne radnje za žurno osiguravanje svih potrebnih priključaka. Sukladno tome, dogovoreni su i rokovi, ali ni devet mjeseci nakon njihovog isteka ne vide se pomaci, izuzev djelomične izgradnje pristupne ceste. Štoviše, iz poduzeća Termoplin šalju dopis u kojem stoji da se ne može ni predvidjeti kada će biti izgrađen plinovod na toj lokaciji!

'Za što brže puštanje u pogon tvornice u Brezju, odnosno njezin dovršetak i instaliranje postrojenja, ključno je žurno osigurati priključke. Time će se izbjeći ne samo kašnjenje, nego i stvaranje daljnjih, materijalno vrlo značajnih šteta', upozoravaju u T7 VIS-u, dodajući da se ipak nadaju hitnim akcijama za otklanjanje problema.