poslovni rezultati

Valutni tečajevi zakočili prihod Nestlea u prvoj polovini godine

28.07.2023 u 12:26

Bionic
Reading

Švicarski prehrambeni div Nestle izvijestio je o skromnom rastu prihoda u prvoj polovini godine budući da su nepovoljni valutni tečajevi prigušili utjecaj podignutih cijena, uz smanjeni obujam prodaje. Ukupni prihod porastao je u razdoblju od siječnja do lipnja za 1,6 posto, na 46,3 milijarde franaka (48,5 milijardi eura), izvijestila je kompanija.

Valutni tečajevi smanjili su prihod za 6,7 posto, navode u izvješću objavljenom u četvrtak. Organska stopa rasta, koja isključuje promjene valutnih tečajeva i prodaju odnosno kupnju imovine, iznosila je 8,7 posto, odražavajući 9,5 posto više cijene i pad obujma prodaje za 0,8 posto.

Cijene su najviše podigli na tržištima Latinske Amerike, za 12,5 posto. U Europi podignute su za 11,0 posto, a u Sjevernoj Americi za 11,3 posto. Obujam prodaje najviše se smanjio na europskom tržištu, za 2,4 posto, više nego dvostruko snažnije nego u Sjevernoj Americi. Porastao je samo u Kini, za 1,3 posto.

Motor organskog rasta bila je hrana za kućne ljubimce, navode u Nestleu, izdvojivši i kavu. Neto dobit švicarskog diva porasla je u prvoj polovini godine za 7,7 posto, na 5,6 milijardi franaka.

Kompanija je podigla procjenu organskog rasta u ovoj godini na sedam do osam posto.

"Potrošnja kod kuće normalizirala se nakon covida, što je uklonilo uteg s rasta nekih kategorija naših proizvoda, a vanjski kanali prodaje i dalje bilježe snažan rast", objasnio je u priopćenju izvršni direktor Mark Schneider.