strategija poslovanja

Valamar najavio najveću investiciju u turizam, evo na što će potrošiti 450 milijuna eura

29.02.2024 u 10:01

Bionic
Reading

Na jučerašnjoj sjednici Nadzornog odbora usvojena je strategija poslovanja Valamara do 2026. godine koja se temelji na planu ulaganja u vrijednosti od 450 milijuna eura usmjerenih u izgradnju premium ljetovališta Pical i Rab, nastavak podizanja kvalitete hotela i kampova, internacionalizaciju te ulaganje u projekte društveno odgovornog i održivog turizma

Strateški ciljevi Valamara uključuju postizanje dvoznamenkastog godišnjeg rasta poslovanja i vrijednosti poduzeća. Ciljana operativna zarada (EBITDA) nakon provedbe strateških inicijativa doseći će 150 milijuna eura, odnosno predviđa se prosječni godišnji rast zarade od oko 11% u odnosu na 2022. godinu. Za naredni period ciljani dividendni prinos iznosi oko 4% za dioničare Valamara, a isplata dividende ovisit će o realizaciji godišnjih poslovnih planova i tržišnih kretanja vrijednosti dionice.

Planira se rast prihoda na 500 milijuna eura, od čega se 50% ostvaruje izvan glavne turističke sezone a čak dvije trećine prihoda dolazi od direktne prodaje. U planu je daljnje poboljšanje uvjeta rada, podizanje plaća s fokusom na što veći broj radnih mjesta s cjelogodišnjim primanjima (više od 50%) te zadržavanje lokalnih djelatnika (70%) i sezonaca povratnika (60%). Valamar će i dalje biti usmjeren na iznimno visoko zadovoljstvo gostiju (cilj kvalitete 89% i NPS 65) te na povećanje aktivne marketing baze podataka na 1,6 milijuna gostiju, od čega je svaki treći gost - gost povratnik. Nastavit će se s ulaganjima u podizanje kvalitete portfelja u cilju ostvarenja rasta prosječnih prihoda po smještajnoj jedinici: u hotelima na 32.500 eura i kampovima na 12.200 eura.

Najveća investicija u hrvatski turizam

Prvi strateški projekt u narednom periodu je nastavak ulaganja u Pical Resort u Poreču, najveću investiciju u hrvatski turizam, vrijednu 139 milijuna eura. Hotel Pical 5* radit će cijelu godinu, imat će 513 smještajnih jedinica, 10 tematskih restorana i barova, wellness centar, uređene plaže i beach klubove, vanjske i unutarnje bazene te sadržaje za različite oblike odmora. Za obitelji, Pical će nuditi edukativnu igraonicu Maro World na više od 1.200 m2, Maro klubove, dječja igrališta te zabavni program namijenjen obiteljima. U ponudi će biti i niz sadržaja za aktivni odmor: novi Bike Center Parenzana, outdoor staze za trčanje, sportovi na vodi te unutarnji 25-metarski bazen za plivanje. Svi sportski i zabavni sadržaji, unutarnji bazen, plaže, šetnice i ostali rekreacijski sadržaji bit će otvoreni široj javnosti, odnosno moći će ih koristiti gosti, posjetitelji i lokalno stanovništvo. Pical će predstaviti i jedan od najboljih kongresnih centara u Hrvatskoj s multifunkcionalnom dvoranom kapaciteta do 1.200 sudionika. Završetak radova predviđen je krajem 2025. godine, a pred-prodaja, zapošljavanje i edukacija djelatnika započet će već ove godine.

Početak izgradnje premium ljetovališta na otoku Rabu

Drugi strateški projekt je prva faza izgradnje Rab Resorta 4/5* u Suhoj Punti, vrijedna 54 milijuna eura. Radovi će početi ove godine s planom otvaranja hotela na ljeto 2025. godine. Ljetovalište će čvrsto pozicionirati otok Rab među najbolje destinacije za obiteljski odmor na Jadranu. Rab Resort će nuditi all inclusive uslugu za obitelji, s bogatim sadržajima za djecu svih uzrasta na površini od 1.000 m2, uključujući Maro Smart Play, Maro klub za djecu od 3 do 12 godina, multimedijski prostor, igraonice i dječje igralište, kao i unutarnji te vanjske bazene. Prva faza investicije uključuje kompletnu rekonstrukciju svih 190 smještajnih jedinica nekadašnjeg hotela Eva i izgradnju 24 novih obiteljskih soba.