sjednica vlade

Plenković objavio: Zastat ćemo s otkupom dionica Ine! Pokreće se postupak revizije arbitraže u Švicarskoj

30.12.2021 u 11:24

Bionic
Reading

Vlada zastaje s otkupom Ine od MOL-a zbog novih pravnih okolnosti nastalih nakon presude Vrhovnog suda te pokreće reviziju dioničarskog ugovora za Inu i Ugovora o plinskom poslovanju pred švicarskim saveznim vrhovnim sudom, rekao je u četvrtak na sjednici Vlade premijer Andrej Plenković

Na početku sjednice se javnosti obratio premijer Plenković.

'Puno je važnih događaja iza nas, od ugovora o nabavci borbenih aviona do ukidanja viza za SAD. Zadržali smo i podigli investicijski rejting, bili su tu i enormni napori našeg zdravstva u borbi protiv koronavirusa', rekao je premijer.

Izvor: tportal.hr / Autor: Vlada RH

Istaknuo je kako je Vlada nastojala očuvati radna mjesta, da učini maksimalne napore na rastu BDP-a. 'Na održavanju temeljnih smjerova. To je bolja kvaliteta života te smjer prema članstvu u europodručju te Schengenskom prostoru', naglasio je Plenković.

Osvrnuo se na jučerašnju godišnjicu potresa na Baniji. 'Jučer smo bili tamo. Oštećeno je 40.000 kuća, materijalne štete procijenjene su na više od 40 milijardi kuna, to je ogroman iznos, otprili ktrećine i četvrtine državnog proračuna. To su zaista velike štete. Tisuće sugrađana ostalo je bez krova nad glavom, to je naravno mobiliziralo cijelu Hrvatsku, pokazali smo kao društvo veliko srce i veliku solidarnost. Zahvaljujem se svima', rekao je Plenković.

Izjavio je da je donijeto niz odluka koje su olakšale život građanima na Baniji.

  • +47
Petrinjci dočekali Plenkovića zvižducima i prosvjednim transparentima Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

'Vlada je potpuno stala iza Banovine i učinila sve što je u našoj moći da olakša živote ljudima. Još oko 5600 osoba je smješteno u mobilnim jedinicama. Nastojali smo osigurati da funkcionira sve ono što je ključno. Izdvojili smo ukupno više od milijardu kuna', rekao je Plenković.

Vlada će usvojiti program mjera koji se odnosi na demografsku i gospodarsku revitalizaciju Sisačko-moslavačke županije vrijedan 15 milijardi kuna.

'Ključan projekt je dovršetak autoceste do Siska, očekujemo da se to izgradi do kraja mandata ove vlade', rekao je premijer.

'Nema tog područja u kojemu je bio ovakav potres i da se obnovilo u mjesec dana, dva mjeseca ili godinu dana. To su lažne teze. Mi smo realni i spremni smo raditi 24 sata na dan, ali ovakvi procesi zahtijevaju i pripremu i vrijeme i odgovarajući angažman', poručio je Plenković.

Komentirao je i situaciju s pandemijom koronavirusa, pozvao je građane na cijepljenje.

'Rast brojki upućuje na to da bismo i kod nas mogli gledati scenarij iz zapadnih zemalja. Omikron je mnogo zaraznija varijanta virusa od prijašnjih', upozorio je Plenković.

Najavio je da će Vlada zaustaviti postupak otkupa dionica Ine od mađarskog MOL-a.

'Zadužit ćemo Ministarstvo gospodarstva da pokrene reviziju arbitražne odluke protiv arbitražne odluke UNCITRAL-a i to pred švicarskim saveznim vrhovnim sudom te da se nastave sve aktivnosti pred međunarodnim centrom za rješavanje invsticijskih sporova. Riječ je o odluci Vlade, a slijedom presude Vrhovnog suda od 21. listopada, kojom su utvrđene koruptivne radnje. Smatramo da zbog tih novih okolnosti takvi ugovori ne mogu opstati. Odluku temeljimo i na pravnim mišljenjima, konzultirali smo se i DORH-om i s Pravnim fakultetom te u promijenjenim okolnostima smatramo da je oportuno zastati s otkupom dionica koje Mol drži u Ini', izjavio je Plenković.

Ministar zdravstva Vili Beroš izvjestio je kako danas imamo 5958 novih slučajeva. 'Udio novozaraženih u testiranima je 41,93 posto. Broj pozitivnih najbrže raste u Dalmaciji', rekao je Beroš.

Smatra kako Hrvatska ima nekoliko prednosti dok čeka peti omikron val.

'Na vrijeme smo poduzeli mjere sprečavanja ulaska u Hrvatsku ljudi iz područja u kojima se pojavio omikron, povećali smo broj građana s boosterom, a cjepivo je dostupno svima. Zasad imamo dokazanih 24 slučaja omikrona. Ali bez pridržavanja mjera nećemo moći izbjeći posljedice pune snage petog vala krajem siječnja', rekao je Beroš.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović ocjenio je kako je najveći rizik za starije koji se nisu cijepili ni preboljeli covid.