NOVI PRIJEDLOG

Uvedite porez na nasljedstvo bogatih!

  • Autor: L. Filipović
  • Zadnja izmjena 23.08.2010 14:31
  • Objavljeno 23.08.2010 u 13:36
ribić, kosor

ribić, kosor

Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell

Porez na poslovanje banaka još uvijek nije završena priča. Iako su zadnje vijesti iz Banskih dvora govorile da od toga neće biti ništa, sve bi se moglo promijeniti nakon današnjeg sastanka premijerke Jadranke Kosor sa sindikatima. Jedna od stvari na kojima će sindikalni čelnici inzistirati bit će upravo harač na bankarski sektor, a tražit će i oporezivanje nasljedstva bogatih

'Banke su dužne biti solidarne s građanima! Zbog visoke dobiti i profita koje ostvaruju u vrijeme krize, dužne su dati potporu ovoj zemlji. Njihove prijetnje da će u slučaju uvođenja poreza preseliti kapital iz zemlje ravne su izdaji', istaknuo je na današnjoj konferenciji za novinare Vilim Ribić, čelnik Matice hrvatskih sindikata.

U zadnjih 20 godina banke su, prema sindikalnim tvrdnjama, izvukle iz Hrvatske oko 40 milijardi kuna dobiti u ime slobode kretanja kapitala. Prošle godine menadžerima u bankama podijeljeno je 30 milijuna kuna bonusa, s tim da je prosječna bruto plaća od 12.700 kuna najveća od svih sektora.

Građane, naglasio je Ribić, banke 'gule' raznim naknadama i nemoralnim transakcijama, i vrijeme je da i one daju svoj doprinos društvu.

Kad bi se hrvatske banke oporezivale prema modelu Velike Britanije, u proračun bi se slilo između 450 i 800 milijuna kuna

'Ovo su sudbonosni dani! Vodi se klasni konflikt između rada i kapitala. Neka bude borbe, samo da se ne uzme oružje', rekao je Ribić dodajući da je vrijeme da Vlada odluči na čijoj je strani i da se konačno pokaže tko stoji iza HDZ-a te tko kontrolira državu.

'Inzistirat ćemo na porezu za banke. Ako nam budu dirali plaće, idemo u štrajk', odlučan je čelnik Matice hrvatskih sindikata.

U slučaju da se vladajući priklone krupnom kapitalu, kao što su dosad radili odbijanjem uvođenja niza poreza za bogate, slijedi, uvjeren je Ribić, radikalizacija društva koja će 'sve pomesti'

'Kad se pokuša oporezivati one koji imaju, tad je to uvijek štetno za ekonomiju. Tražili smo porez na kapitalnu dobit, porez na imovinu bogatih, veće porezne stope na visoke dohotke i ništa nije prihvaćeno', nabrojio je sindikalni čelnik.

Sindikati će sada zatražiti od Vlade da uvede porez na nasljeđivanje bogatih sa stopom od čak 77 posto od vrijednosti nasljedstva, po uzoru na SAD iz 50-ih godina prošlog stoljeća.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!