PROGRAM ZBRINJAVANJA

Utvrđene otpremnine za 400 radnika 3. maja

06.11.2013 u 14:57

Bionic
Reading

Kolektivni ugovor za brodogradilište 3. maj ostat će na snazi do potpisivanja novog ugovora na razini Uljanik grupe, a otpremnine za oko 400 prekobrojnih radnika u riječkom brodogradilištu, koje je sada u sastavu Uljanik grupe, iznosit će 5.600 kuna po godini radnog staža, najviše 170.000 kuna po radniku, potvrdio je danas povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske u 3. maju Juraj Šoljić

Visina otpremnina određena je u sporazumu kojim se uređuje isplata otpremnina do kraja 2014., a potpisali su ga svi sindikati Uljanik grupe, uključujući i tri trećemajska sindikata - podružnice Sindikata metalaca Hrvatske i Sindikata Istre i Kvarnera, te Sindikat 3. Maj.

Šoljić je Hini rekao da će proces određivanja viška od oko 400 zaposlenih u 3. maju početi za dva do tri tjedna, dodavši da je taj proces već počeo u pulskom dijelu Uljanik grupe, za oko 200 ljudi.

Najavio je da će sindikati 3. maja uskoro poslati Uljanik grupi prijedlog socijalnog sporazuma, što je predviđeno privatizacijskim ugovorom za 3. maj.

Pojasnio je da bi se u sporazumu navele obveze poštivanja kolektivnog ugovora, nastavka i unaprjeđenja djelatnosti brodogradilišta, te obveze poslodavca da izradi program zbrinjavanja, ne sprječava sindikalno djelovanje i radnicima ponudi otkup dionica po povoljnijim uvjetima.

Šoljić kaže da su trenutno u knjizi narudžbi 3. maja samo teglenice za naručitelja iz Švedske, a o novim poslovima se pregovara.