upravljanje utjecajima na okoliš i ljude

Ususret Danu planeta Zemlje, Lidl predstavio treći izvještaj o održivosti

18.04.2024 u 13:28

Bionic
Reading

Pokrenuto partnerstvo Lidla s Bankom hrane zagrebačkog Crvenog križa, Prijateljima životinja i udrugom CeliVita

Trgovački lanac Lidl Hrvatska predstavio je Izvještaj o održivosti za poslovne godine 2021. i 2022., svoj treći uzastopni izvještaj kojim predstavlja odgovorne i održive prakse u upravljanju utjecajima na okoliš i ljude. Uz predstavljanje Izvještaja ususret obilježavanju Dana planeta Zemlje, Lidl je najavio i svoja najnovija partnerstva s Bankom hrane Crvenog križa Zagreb, kojoj će donirati pekarske proizvode te voće i povrće, ali i suradnju s udrugama Prijatelji životinja i CeliVIta na projektima osvješćivanja i edukacije o posebnim vrstama prehrane.

Predstavljanje izvještaja održano u Botaničkom vrtu u Zagrebu uključilo je panel stručnjaka Lidla Hrvatska te partnera s kojima kompanija surađuje u svojim strateškim aktivnostima. Uz predstavnike Lidla, člana Uprave za nabavu i marketing Bojana Vukovića te voditeljicu CSR-a i održivosti Lanu Jugo, na panelu su sudjelovali i Natalija Šoša, direktorica tvrtke Ekos Cakes, jednog od niza domaćih dobavljača Lidla, Mirjana Matešić, direktorica Hrvatskog poslovnog savjeta za održivi razvoj, te Ruđer Novak, voditelj inicijative 'Čisto podzemlje'.

Uzvanici predstavljanja tako su imali priliku čuti više o tome kako Lidl Hrvatska surađuje sa svojim dobavljačima na kreiranju unaprijeđenog i novog asortimana proizvoda, koje aktivnosti poduzima da smanji svoj okolišni i klimatski utjecaj, kako kreira radno iskustvo za svoje zaposlenike, ali i koje suradnje i partnerstva ostvaruje kako bi ojačao svoje pozitivne učinke na okoliš, društvo i gospodarstvo. Uzvanici su također imali priliku razgledati izložbu u kojoj su predstavljene brojne druge prakse održivosti Lidla.

'Kao velika i snažna kompanija, Lidl ima i značajne utjecaje na gospodarski, ali i okolišni kontekst te na sve dionike s kojima u svom poslovanju dolazi u kontakt. Pažljivo ih i sustavno promišljamo, ali u njima vidimo i brojne prilike. Usredotočeni smo na prepoznavanje svega što možemo učiniti da smanjimo okolišni i klimatski utjecaj svojeg poslovanja, da brinemo o stvaranju poštenih poslovnih odnosa i o zaštiti prava svih ljudi, od dobavljača, preko zaposlenika, do kupaca, a u konačnici, da tim istim kupcima ponudimo održivije proizvode', rekao je prilikom predstavljanja izvještaja Bojan Vuković, član Uprave za nabavu i marketing.

'Treći izvještaj o održivosti nam nije samo prilika da predstavimo vlastite održive prakse, nego i da pokažemo koje smo ciljeve postavili za bolju budućnost koju želimo ostvariti u suradnji s našim dionicima. Iako je za nas izvještavanje dosad bilo dobrovoljna praksa, koristili smo ga kao način da približimo svima koje zanima naše poslovanje kako vidimo svoju odgovornost za upravljanje svima našim utjecajima, ali posebno za umnožavanje onih pozitivnih', istaknula je Lana Jugo, voditeljica CSR-a i održivosti Lidla Hrvatska.

Treći Izvještaj o održivosti Lidla Hrvatska izrađen je prema Standardima Globalne inicijative za izvještavanje, te uključuje sveobuhvatnu analizu poslovnog modela, strategije Lidla u upravljanju ključnim utjecajima, postizanja postavljenih ciljeva te stvaranja vrijednosti za dionike. Strategija održivosti Lidla oslonjena je na tri stupa: Dobro za planet, Dobro za ljude i Dobro za tebe koji kroz 6 tema – poštivanje bioraznolikosti, zaštita klime, očuvanje resursa, pošteno postupanje, promicanje zdravlja i vođenje dijaloga – opisuju pristup Lidla u identificiranju i upravljanju svojim utjecajima.

Kada je riječ o društvenom utjecaju, Lidl je nedavno započeo suradnje s nekoliko novih partnera. Radeći na ostvarivanju svog cilja smanjenja bacanja otpada od hrane, ove godine je započeo partnerstvo s Crvenim križem Zagreb, prvim koji je u Hrvatskoj osnovao Banku hrane - središnje mjesto za prihvaćanje, skladištenje i koordinaciju distribucije donirane hrane. Lidl podržava Banku hrane donacijom pekarskih proizvoda te voća i povrća koje se na kraju radnog dana ne proda, a prikladno je za konzumaciju, iz odabranih zagrebačkih trgovina, a suradnja se planira proširiti i na druge aktivne banke hrane kao i na druge Lidlove trgovine u Hrvatskoj.

Oslanjajući se na načela osviještene prehrane, Lidl je nedavno pokrenuo suradnju s udrugama Prijatelji životinja te CeliVita. S Prijateljima životinja planiraju obilježavanje Svjetskog Dana veganstva 1.11, a kada će zajednički objaviti digitalnu vegansku kuharicu koja se sastoji od recepata u kojima su korišteni proizvodi Lidlovog veganskog brenda Vemondo. U suradnji s CeliVitom, Lidl se svojim proizvodima pridružio Registru bezglutenskih proizvoda ove udruge, koji pomaže oboljelima od celijakije lakše snalaženje pri kupovini namirnica. Također, zajednička javnozdravstvena akcija 'Ni u tragovima' održat će se u svibnju, a bit će fokusirana na aktivnosti osvješćivanja i edukacije o zaštiti zdravlja oboljelih od celijakije – odraslih i djece - te povećanje kvalitete njihova života.

Lidlov Izvještaj o održivosti možete pronaći na linku: Izvještaji o održivosti - Lidl Hrvatska