UZBUNA I APEL VLADAJUĆIMA

Usred vala gripe u Njemačkoj u ljekarnama nema ključnih lijekova, a trgovine upozoravaju na moguću nestašicu triju važnih namirnica

  • Autor: L. Š.
  • Zadnja izmjena 12.11.2022 10:44
  • Objavljeno 12.11.2022 u 10:43
Ilustracija

Ilustracija

Izvor: Profimedia / Autor: Stephen Shaver / Shutterstock Editorial / Profimedia

Sve ljekarne u Njemačkoj pate od uskih grla u opskrbi. Prema anketi koju su objavili njemački mediji, 93 posto ljekarni kažu da se svakodnevno bore s problemima pri isporuci. Sve ovo se događa usred trenutno visokog broja zaraženih gripom, što dodatno pogoršava problem

Iz Udruge farmaceuta Sjeverne Rajne-Vestfalije kažu kako problemi s dostavom lijekova rastu s epidemijom gripe. 'Situacija postaje sve gora i gora kada su u pitanju uska grla u opskrbi lijekovima', rekao je čelnik udruge za njemačke medije, prenosi Fenix-magazin. 'Prema internim projekcijama, više od 1000 lijekova trenutno je pogođeno uskim grlima i nije dostupno, a trend lijekova koji nedostaju je u porastu', objasnio je.

Osim lijekova koji su važni za terapiju kao što su antibiotici i lijekovi za krvni tlak, nedostajali su i brojni jednostavni lijekovi za prehladu. Lijekove za želudac s pantoprazolom i kodeinom trenutno je gotovo nemoguće nabaviti u ljekarnama, rečeno je. 

'Proizvođači od ljeta ne isporučuju ljekarnama sirupe za djecu s paracetamolom ili ibuprofenom koji se koriste za povišenu temperaturu', ustvrdili su, prenosi Fenix-magazin. Samo uz veliku predanost timovi ljekarni mogu osigurati da uska grla u opskrbi još uvijek nisu postala štetna za hitne pacijente.

Farmaceuti su apelirali na političare da poprave situaciju s obzirom na to da se približava zima. 'Zato što su mnogi lijekovi koji su sada potrebni teško dostupni, a u nekim slučajevima uopće nisu dostupni', navedeno je u apelu.

Prema Institutu Robert Koch, val gripe u Njemačkoj je započeo u listopadu ove godine. Ranijih godina val gripe je počinjao u siječnju.

  • +1

Inflacija u Njemačkoj

Izvor: Profimedia / Autor: E.D. Torial / Alamy / Profimedia

Moguća nestašica jaja, tjestenine i peciva?

No s nestašicom se ne bore samo ljekarne. Industrija proizvodnje jaja oglasila je uzbunu kojom su upozorili na velike poteškoće u opskrbi njemačkog tržišta jajima. Jaja bi uskoro mogla postati rijetka u maloprodaji, kao i tjestenina te peciva. Između ostalog, razlog za nestašicu spomenutih namirnica su visoki troškovi hrane i energije.

Kako javlja 'Lebensmittel Zeitung', portal koji prati situaciju u trgovačkoj industriji i smatra se pouzdanim izvorom informacija, poboljšanje situacije se ne nazire do Uskrsa, prenosi Fenix-magazin.

Savezna udruga za jaja (BVEi) upozorava kako opskrba jajima više nije zajamčena. U industriji proizvodnje jaja, koja opskrbljuje proizvođače tjestenine i peciva, zbog nestašice je došlo do masovnog skraćenog radnog vremena, prenosi 'Lebensmittel Zeitung' riječi predsjednika BVEi-ja Hennera Schöneckea.

  • +6
  • +3

Rast troškova života

Izvor: Profimedia / Autor: Dominika Zarzycka/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Udruga je već prije godinu dana upozorila na krizu, a zatim i u ožujku ove godine. Prema podatcima udruge, lani je znatno pao broj mladih kokoši, 2021. godine izleglo se samo 29,4 milijuna pilića, oko četvrtinu manje nego prethodne godine. Kao rezultat toga, manje kokoši znači manje jaja.

Prema pisanju 'Lebensmittel Zeitunga', uz povećane troškove energije i hrane, za krizu su odgovorni dodatni troškovi za postupke utvrđivanja spola u jajetu. Otkako je ubijanje muških pilića zabranjeno od 1. siječnja 2022., troškovi njihovog držanja više-manje su se udvostručili, prenosi Fenix-magazin.

Manjak jaja u prometu ne može se nadoknaditi uvozom iz inozemstva, jer se tamo ne izbjegava ubijanje muških pilića, njihova prodaja stoga nije dopuštena u Njemačkoj. Još u prosincu prošle godine BVEi je pozvao na zabranu ubijanja pilića u cijeloj Europi kako se njemački uzgajivači kokoši nesilica ne bi našli u još većim poteškoćama kao rezultat ove ogromne nepovoljne pozicije u konkurenciji.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!