DAVOR ŠTERN O INI

'Upravljačka prava ne trebaju biti jednaka vlasničkim'

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 08.11.2010 13:28
  • Objavljeno 08.11.2010 u 12:45
davor štern

davor štern

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Elvir Tabaković

Ini treba partnerstvo s mađarskim MOL-om da bi se proširila na Balkanu i vratila svoj tržišni udio, rekao je za Bloomberg Davor Štern, nekadašnji glavni direktor, a odnedavno novoizabrani predsjednik Nadzornog odbora domaće naftne kompanije

Davor Štern kaže da su Ini potrebni mađarski stručnjaci koji će pomoći njezinim menadžerima da unaprijede svoj 'dobro poznat brend' u regiji. 'Inu i MOL vidim kao jaku kompaniju koja će rasti u distribuciji i marketingu, ali će isto tako unaprijediti i proizvodnju i istraživanje', kazao je Štern, dodavši: 'S MOL-om kao partnerom, Ini slijedi ekspanzija.'

Štern smatra da Hrvatska nije izvukla 'najkraću slamku' kada je 2009. potpisan ugovor s MOL-om. Kaže da nema pravila koja kažu da bi upravljačka prava trebala biti jednaka pravima vlasnika te da je najvažnija stvar kvaliteta ljudi koji kontroliraju i vode kompaniju.

Odluka hrvatske Vlade da povuče političare iz nadzornih odbora kompanija izvrsna je poruka investitorima i partnerima, 'jer hrvatski politički odabranici jednostavno ne mogu imati tu razinu znanja koju imaju direktori u MOL-u', kazao je.

U proteklom desetljeću, zbog kompanija kao što je ruski Lukoil, Ina je izgubila više od trećine svog lokalnog tržišnog udjela. Štern kao svoj cilj navodi poboljšanje kvalitete proizvoda na najviši standard, kao i zadovoljavanje standarda Europske unije prije nego što joj se zemlja pridruži 2012.

Štern je uvjeren da je saborsko istraživanje privatizacije Ine 'nepotrebno'. Prema ugovoru iz 2009. o plinskom poslovanju između Vlade Republike Hrvatske i tvrtke MOL, izdvajanje plinskog biznisa iz Ine treba se dogoditi do 1. prosinca ove godine.

Stoga smatra da nema ni vremena ni mogućnosti da Vlada preispita taj ugovor. Izjavio je i da MOL očekuje od Ine da se ponaša u skladu s načelima tržišta i da ne prodaje plin ispod tržišne cijene. Iako Ina ne gubi novac zbog ugovora o prirodnom plinu, iz ruku joj klizi profit, što za jednu takvu kompaniju predstavlja gubitak. 'To je također gubitak za Vladu kao većinskog dioničara', zaključio je Štern.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi