SLOVENSKI MEDIJI

Uprava Mercatora u konfliktu s vlasnicima

24.11.2011 u 15:36

Bionic
Reading

Odluka Mercatorove uprave da mimo volje svojih vlasnika zaustavi pregovore s Agrokorom oko prodaje većinskog paketa dionica slovenskog trgovačkog lanca, prema navodima slovenskog tiska, nije iznenađenje

'Odluka da se prodaja Mercatora, kao i toliko puta do sada, zaustavi nije nikakvo iznenađenje i tome se sada ne vidi kraj', navodi u četvrtak ljubljansko Delo

Vodeći slovenski list u komentaru na prvoj stranici navodi da su razlozi koje je za obustavu pregovora navela Mercatorova uprava na čelu sa Žigom Debeljakom 'neuvjerljivi' i da je riječ o 'igri' kojom je Debeljak došao u konflikt s vlasnicima 52 posto dionica Mercatora (Pivovarnom Laško i slovenskim bankama), a kojoj se u sadašnjoj situaciji 'ne vidi kraja'.

Uprava Mercatora jučer je objavila da ne podupire daljnji postupak prodaje Mercatora nakon što je i službeno obaviještena da u pregovorima Agrokor nastupa sam, a ne u konzorciju s Europskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) i Međunarodnom financijskom korporacijom (IFC). Iz Mercatora su također naveli da su spremni ponovno proučiti mogućnost nastavka prodajnog procesa ako se u konzorcij kupaca uključi barem jedna od dviju financijskih institucija - EBRD ili IFC.

Iako uprava Mercatora kao razlog za prekid pregovora navodi izostanak EBRD-a i IFC-a te fonda One Equity Partners iz sadašnjih pregovora, Delo u komentaru ističe kako je taj razlog neuvjerljiv.

'Dobro je poznato da ustanove poput EBRD-a i IFC-a pismo o namjeri za potporu financiranja, kakvo su dali Agrokoru, ne daju na lijepe oči, ali i to da ništa ne potpisuju dok ne vide kako će projekt konačno izgledati', navodi komentar Dela.

Debeljak međutim traži da EBRD, a ne samo Agrokor, bude i potpisnik ugovora o zaštiti interesa Mercatora prije otvaranje postupka dubinskog pregleda tvrtke, što je uvjet da se preda obvezujuća ponuda Agrokora vlasnicima.

Ljubljanski dnevni list Dnevnik ističe da je 'Todorić ostao pred zatvorenim vratima Mercatora'.

Uprava Mercatora ocjenjuje da bi otvaranje poslovnih knjiga regionalnom konkurentu bilo opasno nakon što se pokazalo da ugledne međunarodne financijske ustanove poput EBRD-a i IFC-a u operaciji s Agrokorom ne bi postale vlasnici Mercatorovih dionica nego da se radilo o 'spretnom Todorićevu manevru kako bi transakcija postala prihvatljivija slovenskoj javnosti', navodi list.

Dnevnik ponavlja poznate teze zagovornika 'nacionalnog interesa' kako bi prodaja Mercatora konkurentu u regiji bila opasnost za plasman slovenskih brendova te da Agrokorovi prihodi od poslovanja stagniraju zbog čega bi troškove operacije preuzimanja mogao prebaciti na Mercator.

U razgovoru za poslovni dnevnik Finance direktor Mercatora Žiga Debeljak rekao je da kad se radi o interesima tvrtke i njene stabilnosti nije nužno da su stajališta uprave i vlasnika usklađeni, odnosno isti.

'Interes tvrtke su i poslovna stabilnost, razvoj, zaštita zaposlenih itd., a nije nužno da je to uvijek u skladu s interesima dioničara. (...) Dioničari odluke vezane za prodaju mogu donositi po svojoj volji, pri čemu nisu dužni brinuti za interese tvrtke nego za svoje interese. U takvoj se situaciji uprava tvrtke može naći u prirodnom konfliktu s dioničarima koji svoje dionice prodaju, ali je dužna braniti interese tvrtke', rekao je Debeljak za Finance.

Iz koncerna Agrokor jučer nisu željeli komentirati stav menadžmenta Mercatora te su izvijestili da nastavljaju pregovore s vlasnicima Mercatora, a i Nova Ljubljanska banka (NLB) u jučer objavljenom priopćenju je u ime konzorcija vlasnika više od polovice dionica Mercatora najavila da će se pregovori većinskih vlasnika s koncernom Agrokor nastaviti.