USPJEŠNE I AMBICIOZNE

Upoznajte tri Todorićeve menadžerice zaljubljene u masline, sir i vino

  • Autor: Danijela Jozić
  • Zadnja izmjena 16.09.2015 07:08
  • Objavljeno 16.09.2015 u 07:08
Katja Gašparini, Luana Kušće Vodopija i Sabina Salamun

Katja Gašparini, Luana Kušće Vodopija i Sabina Salamun

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Agrokor

Iako mala u odnosu na ostale kompanije Agrokora, porečka Agrolaguna zbog jakih brendova i 'delicijskog' imidža postala je jedna od najvažnijih tvrtki koncerna Ivice Todorića. U usporedbi s velikim Ledom, Jamnicom ili Konzumom, čiji se prihodi mjere u milijardama kuna, Agrolaguna je financijski 'sitna' (prihod joj je nešto veći od sto milijuna kuna). Ali bitna i dinamitna, moglo bi se reći. Posložena kao butik – vinarija i vinogradi, maslinici i sirana – iz Agrolagune konstantno niču proizvodi koji pobiru nagrade u inozemstvu. Riječ je o vrhunskim proizvodima i delicijama, nerijetko i preskupima za džep prosječnog Hrvata

Ono što izdvaja Agrolagunu ne samo od ostalih Todorićevih kompanija, nego i od drugih tvrtki u Hrvatskoj jest to da se u njoj jako puno ili uglavnom pita žene.

Konkretno, sljedeće tri: Katju Gašparini, Luanu Kušće Vodopija i Sabinu Salamun. Agrolaguna ima generalnog direktora Gorana Kramarića, no novinari su za nedavnog obilaska maslinika, sirane i vinarije u Istri primijetili da su tri mlade rukovoditeljice Agrolagune zapravo duša i tijelo ove tvrtke, u čemu ih Kramarić itekako podupire.

S obzirom na energiju i emocije kojima tri menadžerice/tehnologice govore o maslinama, vinu i siru, čovjek stekne dojam da im je posao poput hobija u koji su zaljubljene. Naravno, kako to u nas biva, ove su tri uspješne Istrijanke nepoznate široj hrvatskoj javnosti. Tportal je odlučio ispričati njihove priče i profesionalni put te otkriti kako se uopće osjećaju raditi za Ivicu Todorića, najmoćnijeg biznismena u državi i šire.

Katja Gašparini: 'Naš trud je urodio plodom. Što može veseliti više od toga?!'

Katja Gašparini je rukovoditeljica maslinarstva i uljarstva u Agrolaguni, a o maslinama vam može reći baš sve. Elaborirati može i o tome što je bolje za maslinu prilikom branja: 'češljati' je ili jednom strojem prodrmati... Gašparini je za drugu opciju.

Nakon završenog Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta u Zagrebu (smjer biotehnologija) htjela je raditi nešto što je usko povezano s prirodom, a inače cijeli njezin nastup i stil odišu tim tonom.

'Na zadnjoj godini faksa izabrala sam vinarstvo i uljarstvo. Tijekom svog boravka u Zagrebu shvatila sam i da se želim vratiti u Istru, u Novigrad. Odmah sam krenula tražiti prvi posao. Poslala sam molbe na nekoliko adresa i nakon mjesec dana dobila poziv iz Agrolagune. Tražili su laboranta za vinarski laboratorij. Tako sam se u ljeto 2008. zaposlila u Agrolaguni. Iste godine započela sam raditi u našoj uljari jer je bilo potrebno podignuti maslinovo ulje na viši nivo, a ja sam upravo svoj diplomski rad pisala na temu novih tehnologija u proizvodnji maslinovog ulja', kaže nam Katja Gašparini.

Agrokor je dosad uložio u Agrolagunu više od 220 milijuna kuna, a Gašparini upravo kroz svoj razvoj u firmi opisuje kako se ona dizala. Važno je reći da je prije dolaska Agrokora Agrolaguna bila na rubu stečaja.

'Iz godine u godinu razvijali smo nove proizvode, uloženo je u nove nasade, novu tehnologiju, rekonstruirana je uljara, razvio se novi brend Ol Istria. U Agrolaguni sam sada, evo, već više od sedam godina i ono što me motiviralo u ovom poslu upravo je taj napredak te činjenica da je uloženi trud urodio plodom. Danas je Ol Istria prepoznatljiv brend ne samo u Hrvatskoj, već i izvan granica, te predstavlja vrhunski proizvod. Pa što vas može više motivirati i veseliti od toga?!', govori Katja Gašparini.

Luana Kušće Vodopija: 'Todoriću sam odmah rekla da ćemo postići cilj - danas sam ponosna'

Luana Kušće Vodopija je rukovoditeljica ovčarstva, sirane i stočne hrane u Agrolaguni, a rodom je iz Buja. Završila je prehrambeno inženjerstvo na zagrebačkom Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu. U Agrolagunu je došla prije Ivice Todorića, 2001, i to kroz program 'S faksa na posao'.

'Nakon jednogodišnje prakse ponuđen mi je jako izazovan posao, odnosno pozicija direktorice PC-a Špin, farme ovaca te male sirane za proizvodnju tvrdih sireva. Na ovom radnom mjestu sam od 2003. i najveći mi je izazov bio u srpnju 2012, kada smo krenuli u rekonstrukciju i nadogradnju pogona za proizvodnju sireva ili, kako ga mi u Agrolaguni od milja zovemo, našeg malog 'praktikuma'. Radilo se o investiciji teškoj više od 30 milijuna kuna, što je naš praktikum u kojem su se proizvodili tvrdi sirevi i skuta još od davnih osamdesetih pretvorilo u velik i moderan pogon. Ujedno je to za mene bila prilika da Agrolagunine sireve standardiziram, upotpunim paletu te dovedem do vrhunske kvalitete uz pomoć moderne tehnologije', kaže Luana Kušće Vodopija.

Obožava tehnologiju proizvodnje sira, a usto je sama siroljubac. Govoreći o svom poslu, ističe svoja 'dva kvalitetna suradnika, od kojih je svaki majstor u svom segmentu', a oni su Đani Koraca, voditelj farme, i Krunoslav Salaj, voditelj sirane. 'Uz njih sve dnevne obaveze i eventualni izazovi postaju lako rješivi', kazala je.

'Najljepše mi je kada sam u samom pogonu, u direktnom kontaktu s proizvodom, kada se šećem kroz zrione i divim se našim novim kreacijama', ističe Kušće Vodopija.

A radi li se puno u Agrolaguni?

'Moj radni dan traje otkada se ustanem do trenutka kada prestanu zvoniti mobiteli i stizati mailovi. U prosjeku je to od sedam pa do 17 sati. Poznato je da se životinje svakodnevno muzu pa je tako nekako posložena i naša proizvodnja sira', ističe.

Kako je izgledalo to kad je upoznala Ivicu Todorića, pitamo.

'Naš prvi susret dogodio se u sjedištu Uprave u Poreču 2004. prilikom Agrokorovog službenog preuzimanja Agrolagune. Tada sam bila najmlađa direktorica u tvrtki s jako velikim zadatkom: u što kraćem roku udvostručiti broj ovaca te povećati proizvodnju ovčjeg mlijeka kako vlastitog, tako i onog iz kooperacije. Sjedili smo pred velikim auditorijem, odnosno čelnim ljudima Agrokora, kad me Ivica Todorić pitao znam li kako ću to postići!? Odgovorila sam da znam, iako s dozom nesigurnosti, jer sam bila svjesna koliko je to zahtjevan posao. Danas, 11 godina nakon toga, šećem se kroz naš veliki pogon, odnosno razgledavam pašnjake i divim se onome što smo postigli. Upravo ono što smo bili zacrtali, ali i više od toga. Jako sam ponosna na to. Zahvaljujem Ivicu Todoriću što mi je dao priliku da budem dio ekipe koja je postigla današnje rezultate', ispričala nam je Luana Kušće Vodopija.

Kako usklađuju privatni život sa zahtjevnim poslovnim obavezama?

'Prilagodim se različitim situacijama. Slobodno vrijeme provodim s najbližima. Volim putovati, a svako putovanje prilagodim upoznavanju enogastronomije destinacije. Volim upoznavati nove kulture kroz njihovu hranu, piće i običaje jer smatram da me to čini otvorenijom prema novitetima', kaže Sabina Salamun. Katja Gašparini pak kaže kako su joj uzori ljudi koji znaju uskladiti privatne i poslovne obaveze na način da na oba područja budu uspješni. 'To je ono što se i ja trudim, sa željom da na poslu, kao i privatno, unutar svoje obitelji, uvijek dajem maksimum', ističe Gašparini. Luana Kušće Vodopija naglašava da je iz Grožnjana, gradića poznatog po muzici, u kojem i sada stanuje s obitelji, mužem Draganom, kćeri Melani, sinom Patrikom, s roditeljima i bakom u obiteljskoj kući. 'Moje slobodno vrijeme je namijenjeno užoj obitelji i nastojim ga provoditi na što kvalitetniji način - druženjem sa zajedničkim prijateljima, odlaskom na kratke izlete ili jednostavno odmaranjem uz muziku', poručuje šefica Agrolagunine sirane.


Ističe da joj je velik uzor u poslovnom svijetu Ljerka Puljić, dugogodišnja članica Agrokorove Uprave, danas članica Nadzornog odbora koncerna. 'Izrazito cijenim Ljerku Puljić kao menadžericu s velikim dostignućima i uspjehom', kaže.

U poslu se vodi putom talijanskih sirara, koji su joj uzori u struci, a radi se o proizvođačima specijalnih sireva poput Ocellija, Guffantija i Carla Piccolija iz sirane Perenzin. Upravo je potonji bio dio ekipe pomoću koje je Agrolaguna postigla velike rezultate.

'Najsretniji trenutak u karijeri bio mi je lani, kada smo dobili potvrdu našeg truda i uspjeha time što su nam sirevi tri puta zaredom na tri međunarodna svjetska natjecanja u Engleskoj po prvi puta dobili prestižne nagrade. To je za mene bio znak da idemo u pravom smjeru, s ciljem da postanemo mala, butik-proizvodnja koja će svojim specijalnim sirevima prenijeti prepoznatljivost i osebujnost Istre i istarskih proizvoda Hrvatskoj i svijetu', entuzijastična je Kušće Vodopija.

Sabina Salamun: 'Najsretnija sam bila kad je stigla narudžba iz utjecajnog vinskog kluba u Londonu'

I za Sabinu Salamun svi su putovi vodili natrag u Istru. Salamun je tehnologica-enologica, a već kao studentica stručnog studija vinarstva i vinogradarstva u Poreču radila je i pomagala u Institutu poljoprivrede i turizma. Shvatila je već tada što želi, ali i da mora steći vrhunsko obrazovanje. I to u inozemstvu.

'Zaljubila sam se u struku te odlučila nastaviti daljnje studiranje u inozemstvu. Nakon što sam shvatila da je svijet velik i da su beskonačne mogućnosti usavršavanja odlučila sam krenuti dalje i dovršiti studij u Italiji i Španjolskoj. Ponovila sam preddiplomski studij na Sveučilištu u Udinama te upisala diplomski studij vinarstva, vinogradarstva i vinarsko-vinogradarskog tržišta, koji je objedinjavao više fakulteta: agronomski u Udinama, agronomski u Padovi, veleučilište vinarstva u Coneglianu te ekonomski i agronomski fakultet u Veroni. Na drugoj godini diplomskog studija dobila sam Erasmusovu stipendiju te odlučila napisati diplomski rad u Rioji. Honorarno sam radila na raznim vinogradarskim projektima u Zavodu za vinogradarstvo u Madridu, u kojem sam položila i nekoliko ispita…', nabraja Salamun.

'Nakon što sam došla iz Španjolske, u Italiji sam dovršila studij te sam se neposredno nakon obrane vratila kući. Odlučila sam ostati u Istri te tražiti posao u okolici. Osobno sam donijela životopis u Agrolagunu i, na moje veliko veselje, dobila posao te je nakon toga počeo moj pripravnički period. U Agrolaguni radim tri godine i tri mjeseca, trenutno na poziciji enologice i voditeljice izvoza za tržište Velike Britanije', kaže Salamun.

'Moj radni dan počinje rano ujutro, a završava kada se izvrše sve obaveze za taj dan. Najviše me motiviraju uspjesi i želja za ostvarenjem cilja. Najizazovnija situacija bilo mi je predstavljanje Vina Laguna u Jamie's Italian Restaurantu u Londonu (restoran svjetski poznatog Jamiea Olivera), a najsretnija sam bila kad je stigla prva narudžba The Wine Societyja, utjecajnog vinskog kluba u Velikoj Britaniji', pohvalila nam se.

Iako ima podulji životopis, Sabina Salamun skromno ističe da su joj 'uzori sve kolege i kolegice od kojih može naučiti još puno toga'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!