12. lipnja

Upoznajte govornike ovogodišnjeg New Europe Marketa

02.06.2017 u 15:51

Bionic
Reading

New Europe Market, medijski događaj na kojem se okupljaju profesionalci regionalne, ali i svjetske televizijske industrije, započinje svečanom dobrodošlicom 12. lipnja u hotelu Palace u Dubrovniku

Na konferenciji se očekuje oko 1000 uzvanika koji će moći prisustvovati panel-raspravama, posebnim prezentacijama, screeninzima i ostalim popratnim događajima.

Konferenciju 12. lipnja otvara poseban gost, holivudski glumac Michael Weatherly koji će u ležernom razgovoru s novinarkom Antonijom Mandić pričati o svome iskustvu rada na popularnoj CBS-ovoj seriji Bull koja se trenutačno prikazuje na streaming-videoteci Pickbox.

Kazimir Bačić, glavni ravnatelj Hrvatske radiotelevizije bit će jedan od govornika na panelu „Preživite sve nedaće: čemu vas FTA kanali mogu poučiti“. Na panelu će se govoriti o popularnosti FTA kanala unatoč pojavi jake konkurencije na tržištu. U istoj panel raspravi sudjelovat će i Ivana Miković, zamjenica generalnog direktora Radiotelevizije Srbije.

Ravnatelj HAKOM-a, Mario Weber, prisustvovat će panelu koji propitkuje odnos na relaciji operateri – zakoni. Dok će ostali sudionici panela govoriti o iskustvima telekoma koji posjeduju TV kanale, gosti NEM-a će od Webera saznati razloge zašto u Hrvatskoj telekomunikacijskim kompanijama nije dopušteno posjedovanje TV kanala.

Medijski stručnjak sa snažnim uredničkim iskustvom i direktor za Hrvatsku iz Styria Media Grupe, Boris Trupčević, govorit će na panelu o trendu koji korisnike stavlja na prvo mjesto. Na panelu će se diskutirati o sve većim očekivanjima korisnika, kao i uspijevaju li se tvrtke prilagoditi sve većim očekivanjima.

Jedna od najiščekivanijih rasprava ove godine je i ona o hrvatskoj produkciji te sve većim sredstvima koja se ulažu u domaće producentske snage. S obzirom na to da Hrvatsku očekuje najvažnija reforma u paketu medijskih zakona, hrvatska audiovizualna industrija mogla bi doživjeti preporod, a Hrvatska radiotelevizija ponovno postati kulturni i kreativni centar Hrvatske. O domaćem producentskom proljeću među ostalim će govoriti i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek te direktorica Odjela za međunarodne odnose HRT-a, Marija Nemčić.

Ove će se godine sudionicima NEM-a predstaviti i Institut za inovacije, organizacija koja radi na razvoju regionalnih inovacijskih potencijala, a o projektima instituta govorit će profesor Goran Vlašić. Mlade hrvatske snage Dino Julius i Luka Hrgović iz Julius filma predstavit će svoj ambiciozni SF projekt pod nazivom Slice of life koji je je omaž filmu Istrebljivač (Blade Runner), a u cijelosti je nastao u garaži.

Cjelovit program ovogodišnjeg NEM-a možete pogledati ovdje.