učvršćivanje partnerstva

UniCredit od Allianza kupio udjel u Zagrebačkoj banci

30.09.2022 u 08:48

Bionic
Reading

Banka UniCredit i osiguravajuće društvo Allianz objavili su u petak da su potpisali ugovore prema kojima će UniCredit od Allianza kupiti udjel u Zagrebačkoj banci, dok će Allianz Holding od Zagrebačke banke kupiti udjel u Allianzu Hrvatska

Prema priopćenju Zagrebačke banke, UniCredit i Allianz potpisali su okvirni ugovor i dva dodatna ugovora o kupoprodaji udjela u Zagrebačkoj banci, s namjerom da otpuste svoje izravne i neizravne dioničke udjele.

Pritom će UniCredit S.p.A od Allianza SE kupiti udjel od 11,72 posto u Zagrebačkoj banci, koja je članica UniCredit Grupe.

Uz to, Allianz Holding EINS GmbH će od Zabe kupiti manjinski udio od 16,84 posto u osiguravajućem društvu Allianz Hrvatska.

Iako nije spriječen s ugovornog i pravnog stajališta, UniCredit trenutno ne razmatra povlačenje dionica Zabe s burze, niti istiskivanje manjinskog udjela, navodi se u priopćenju.

Navodi se i da, u kontekstu svoje snažne podrške bankarskim aktivnostima i klijentima u srednjoj i istočnoj Europi, UniCredit jača svoju poziciju na hrvatskom bankarskom tržištu, obzirom na snažnu lokalnu komercijalnu prisutnost, pozitivne prognoze bruto domaćeg proizvoda (BDP) i nadolazeće pristupanje Hrvatske eurozoni.

Obje grupacije ostaju predane atraktivnom hrvatskom tržištu banko osiguranja, navodi se u priopćenju.

„Racionalizacijom međupovezanosti u Republici Hrvatskoj, ove transakcije za obje strane otvaraju dodatni potencijal. Nadovezuju se na obnovljene sporazume najavljene ranije ove godine u Njemačkoj i Italiji te dodatno svjedoče snažnom partnerstvu UniCredita i Allianz Grupe”, zaključuje se u priopćenju.