luda potražnja

Unatoč zabranama Xi Jinpinga, cvjeta tajno tržište ilegalnih privatnih škola u Kini

30.06.2023 u 17:47

Bionic
Reading

Obrazovna industrija u Kini procvjetala je 2020., u godini koju su obilježili pandemija i lockdown. Broj internetskih obrazovnih tvrtki u tom se razdoblju povećao za 82.000, čineći 17,3 posto cjelokupnog obrazovnog sektora. No kako te škole nisu registrirane kao neprofitne organizacije, vlada je zabranila izvođenje takvih obrazovnih programa te im zaprijetila zatvaranjem

U Kini Xi Jinpinga ustvrdili su, naime, da su učenici preopterećeni te da takve škole ciljaju samo na zaradu. Stoga su donijeli zakon kojim se privatnim pravnim osobama zabranjuje izvođenje obrazovnih usluga. Time bi se naposljetku smjeli baviti samo država i neprofitne organizacije. Međutim to je utabalo put sve većem broju ilegalnih privatnih škola, tečajeva i obuka koje se često odvijaju na tajnim lokacijama.

Krajem srpnja 2021. godine Opći ured Središnjeg odbora Komunističke partije Kine i Glavni ured Državnog vijeća objavili su takozvane smjernice za 'ublažavanje tereta prekomjerne domaće zadaće i poučavanja izvan kampusa za studente na stupnju obveznog obrazovanja'. Ukidanjem obrazovanja usmjerenog na zaradu žele, kako su ustvrdili, olakšati situaciju učenicima koji su postali preopterećeni obvezama.

Te je 2021. zabranjeno podučavanje vikendom, državnim praznicima, kao i tijekom zimskih i ljetnih praznika, ali i upotreba stranih obrazovnih materijala. Vlasti su sve više kontrolirale obrazovne centre, a u državnim školama pratilo se koliko se domaćih zadaća smije davati djeci.

Kineskinja, koja je htjela ostati anonimna, za Financial Times je rekla da posao 'vrlo brzo raste' i u 2023. godini te da su prijavljeni nekoliko puta, no da su kazne bile blage. Drugi sugovornik rekao je da sve više roditelja shvaća da poduka i obuka nakon nastave još uvijek postoje, kao i da će djeca zaostajati ako to ne budu koristila.

U gradovima poput Šangaja, Shenzhena i Pekinga roditelji pronalaze način za to. Industrija podučavanja u zemlji, koju su utemeljile kineske korporacije što kotiraju na američkoj burzi, zapošljavala je stotine tisuća ljudi i imala procjene vrijednosti u desecima milijardi dolara. No industrija se raspala nakon državne zabrane i preselila na crno tržište te agenti i učitelji privatno ili, bolje rečeno, 'tajno' komuniciraju s roditeljima.

'Za ljude srednje klase oni su pronašli rješenja nevidljiva bilo kome izvana, pa je nemoguće reći koliko je to rašireno', rekao je Julian Fisher, suosnivač Venture Educationa, pekinške konzultantske tvrtke za istraživanje tržišta.

I dalje postoje jaki pritisci na djecu jer roditelji strahuju da će se možda morati prebaciti na strukovni put na temelju rezultata ispita u srednjoj školi. 'Zamislite strah obitelji koje su provele posljednjih 20-30 godina bježeći od života u tvornicama ili na poljima, a sada to čeka i njihovu djecu', rekao je Fisher.

Vlada je ove godine već objavila više obavijesti, uključujući dekret Državnog vijeća u ožujku, da će 'nastaviti provoditi' svoju politiku kontrole, zabrane i kazni, ali na terenu je dojam drugačiji jer cvjeta podzemno tržište.

  • +5
Xi Jinping Izvor: Profimedia / Autor: Li Gang / Xinhua News / Profimedia

Usluge podučavanja danas se često koordiniraju kroz grupe na WeChatu, glavnoj internetskoj platformi u Kini, dok mentori često podučavaju učenike izravno u njihovim domovima ili rade u centrima koji mogu 'prikriti' njihov sadržaj podučavanja u slučaju inspekcije.

'Potražnja je jednostavno luda', rekao je učitelj engleskog jezika u Šangaju, dodajući da zarađuje oko 56 dolara za sat podučavanja i da se ta praksa 'obično samo širi' kad god posjeti nekog učenika. 'Ako vas netko sretne u liftu, pita što radite ovdje. Kad kažete da podučavate, to je kao kakav 'bum'; odmah pitaju što radim sljedeći tjedan', rekao je učitelj.

Vlasnik institucije za podučavanje u bogatom istočnom gradu Hangzhou rekao je da učitelji ponekad iznajmljuju različita mjesta za obuku kako bi izbjegli da ih otkriju vlasti. Popularna je bila i online nastava. Tajnovitost koja okružuje poduku je tolika da je Fisher naveo primjer moćnog roditelja iz Pekinga koji je svaki put ostavio svoje dijete na drugom mjestu. Mladić je zatim odveden na tajno mjesto za koje nitko nije znao, a na kojem su ga podučavali.