BORBA S RECESIJOM

Smanjena potrošnja pritisnula njemačko gospodarstvo na kraju 2022.

24.02.2023 u 11:41

Bionic
Reading

Njemačko gospodarstvo smanjilo se u četvrtom prošlogodišnjem tromjesečju snažnije no što su pokazivale prve procjene zbog energetske krize i visokih cijena koji su pritisnuli potrošnju kućanstava i kompanija, izvijestio je statistički ured.

U razdoblju od listopada do prosinca njemački BDP smanjio se za 0,4 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, prema cjenovno, sezonski i kalendarski prilagođenim podacima, izvijestio je Destatis.

Prva procjena pokazala je pad aktivnosti za 0,2 posto.

U trećem tromjesečju aktivnost je porasla 0,5 posto.

Na godišnjoj razini gospodarstvo je u četvrtom prošlogodišnjem tromjesečju poraslo 0,9 posto, prema kalendarski i cjenovno prilagođenim podacima, utvrdio je statistički ured, snizivši procjenu s kraja siječnja za 0,2 postotnog boda.

"Na kraju godine uteg gospodarstvu bili su kontinuirano snažan rast cijena i tvrdokorna energetska kriza. To se očitovalo posebno u smanjenoj osobnoj potrošnji (...)", zaključio je Destatis.

Nakon ukidanja državnih mjera pomoći, poput popusta na gorivo i pokaza za javni prijevoz od devet eura, građani su smanjili potrošnju na kraju godine u usporedbi s razdobljem od srpnja do rujna, istaknuo je statistički ured.

Potrošnja kućanstava smanjena je za jedan posto u odnosu na ljetno tromjesečje. Još su više smanjena ulaganja kompanija u strojeve i opremu, za čak 3,6 posto. Potonula su i ulaganja u građevinskom sektoru, za 2,9 posto.

Državna potrošnja porasla je pak u odnosu na treće tromjesečje za 0,6 posto.

Izvoz robe i usluga pao je jedan posto u odnosu na razdoblje od srpnja do rujna, utvrdio je Destatis, istaknuvši kontinuirane poremećaje u nabavnim lancima i visoke cijene energije koje su rezultirale "slabijom trgovinom kemijskim proizvodima".