FITCH FIRIĆ

Unatoč padu rejtinga Vlada proračun neće dirati

29.11.2012 u 18:17

Bionic
Reading

'Fitch očekuje od Vlade RH veće napore u rezanju troškova. Slažemo se, ali mi nismo mogli ostvariti uspješnu fiskalnu konsolidaciju bez investicija i gospodarskog rasta', kazao je Slavko Linić, ministar financija na konferenciji za medije organiziranom povodom vijesti da je ta kreditna agencija snizila je buduće izglede hrvatskog rejtinga sa stabilnog na negativno, uz potvrdu postojeće razine BBB- za dugoročno zaduživanje u stranoj valuti

Na pitanje kako ocjenjuje Fitchovu kritiku da vladina procjena rasta nerealna Linić je rekao da je bitka za rast jednako važna kao i bitka za uštede.

Za razliku od Fitcha koji smatra da su naše prognoze gospodarskog rasta preoptimistične, a koji to dijelom temelji na činjenici da je kriza u Italiji velika, ali da će i ostala tržišta EU stagnirati.

A mi se, pak, u Vladi borimo za smanjenje uvoza energenata i povećanje turističke ponude tako da kriza u EU neće utjecati na naše gospodarstvo jer želimo jačati ponudu na domaćem tržištu', istaknuo je Linić i dodao da Vlada neće ništa mijenjati u prijedlogu proračuna za 2013. bez obzira ne kritike Fitcha

Ministar smatra da nema razloga ništa mijenjati te da su dodatne uštede moguće samo ako će se rezati osnovica plaća, mirovine i izdvajanja za zdravstveni sustav, a da Vlada to nipošto neće dirati.

Također drži da Fitchovo snižavanje kreditnog rejtinga ne bi trebalo utjecati na cijenu zaduživanja.

'Uskoro očekujemo i ocjenu agencije S&P. Ako ostanu na istoj procijeni, značajnih promjena u uvjetima za zaduživanje u idućoj godini ne bi trebalo biti', zaključio je Linić.

216053,228721,213623,212881