UMJESTO PADA, JAVNA UPRAVA RASTE

Unatoč obećanju, Kosor nije napravila ništa

  • Autor: L. Filipović
  • Zadnja izmjena 05.05.2011 15:20
  • Objavljeno 04.05.2011 u 12:25
Jadranka Kosor

Jadranka Kosor

Izvor: Pixsell / Autor: Boris Scitar/PIXSELL

Smanjimo broj radnika, a povećajmo broj birokrata – to je hrvatska formula izlaska iz krize. Na takav zaključak nas navodi podatak prema kojem je od ožujka 2010. do ožujka ove godine nestalo 21.747 radnih mjesta u realnom sektoru, dok je u javnoj upravi (državna, županijska i gradska birokracija) u isto vrijeme zaposleno 1.867 ljudi

Te alarmantne brojke izvukli su iz službene statistike ekonomisti Hrvatske udruge sindikata (HUS). Kriza je najžešće pogodila građevinarstvo koje je ostalo bez 9.174 radna mjesta. Trgovina je izgubila više od sedam tisuća ljudi, dok je u prerađivačkoj industriji bez posla ostalo gotovo četiri tisuće ljudi.

Javni sektor u istom tom periodu u plusu je za 5.203 radna mjesta, a od toga je 1.867 ljudi zaposleno u javnoj upravi, 1.455 u obrazovanju te 1.881 u zdravstvu.

Navedene brojke su snažan dokaz da se Vladin Program gospodarskog oporavka ne provodi.

Premijerka Jadranka Kosor, predstavljajući u travnju prošle godine svoju strategiju izlaska iz krize, najavila je smanjenje broja zaposlenih u javnoj upravi za pet posto. Sad je očito da Vlada na tom planu nije ništa napravila, a broj birokrata je čak porastao za 0,5 posto.

Svi ozbiljniji domaći ekonomisti i analitičari ističu da je upravo smanjenje broja zaposlenih u javnoj upravi nužan preduvjet da Hrvatska napravi zaokret u svojoj gospodarskoj politici jer je u ovom trenutku glava – birokracija – veća nego što to ruke i noge – realni sektor – mogu nositi.

Ako dosad ništa na tom planu nije napravljeno, teško je za očekivati da će vladajući nešto poduzeti u ovoj izbornoj godini, što će još više produbiti trenutnu krizu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi