PREMIJEROVA VIZIJA 2009.

'Umjesto plaća borit ćemo se za radna mjesta'

28.11.2008 u 16:40

Bionic
Reading

Bitka će se ubuduće voditi ne za plaće nego za radna mjesta, rekao je premijer Ivo Sanader na prvoj sjednici Ekonomskog vijeća, piše Večernji list

Vijeće koje okuplja 15 uglednih hrvatskih ekonomskih stručnjaka, različitih pogleda, ali i stranačkog opredjeljenja (dvojica su iz redova SDP-a) trebalo bi svojim savjetima pomoći socijalnim partnerima – Vladi, poslodavcima i sindikatima - u prevladavanju gospodarske krize koja se nadvila i nad našom zemljom.

Unatoč činjenici da predstavljaju različite ekonomske škole i teorije pa i političke stranke, članovi su jednoglasni da država ne smije imati deficit u proračunu u idućoj godini, nego on mora biti ili na nuli ili u suficitu.

A takva je politika održiva, prema mišljenju članova Vijeća koje je iznijela njegova dopredsjednica Sandra Švaljek, analitičarka zagrebačkog Ekonomskog instituta, samo ako se zamrznu plaće. Od sindikata se do utorka (prvotno najavljeni novi sastanak u Vladi prolongiran je s ponedjeljka) očekuje da usuglase svoje stavove glede plaće te zajednički stav iznesu Vijeću, no svi očekuju zamrzavanje plaća

Vijeće je danas raspravljalo o kratkoročnim temama, a to su proračun, politika plaća i njihovo zamrzavanje, privatizacija brodogradilišta, a na sljedećoj sjednici najavljenoj za srijedu naći će se i zdravstvena reforma.

Ivica Mudrinić, dopredsjednik Vijeća, istaknuo je kako su izvoznici prvi na udaru, da treba povesti mjere pomoći tom sektoru, ali i da se treba bolje pripremiti za nadolazeću turističku sezonu, u kojoj će nam konkurencija biti snažna.