AFRIČKA SVINJSKA KUGA

Ultimatum iz Europske komisije: Imate mjesec dana za zaklati 50 tisuća svinja

22.10.2023 u 18:33

Bionic
Reading

Hrvatska je od Europske komisije dobila rok do 20. studenoga da riješi problem svinja u kategorijama 0, 1 i 2, koje se još uvijek nalaze u zonama zaraze, zaštite i nadziranja u Osječko-baranjskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji. Riječ je o oko 50.000 svinja, koje za manje od mjesec dana moraju biti poklane u klaonicama, ako njihovi vlasnici ne povećaju biosigurnosne uvjete u objektima na kategoriju 3

Kako za Jutarnji komentira Mladen Pavić, državni tajnik iz Ministarstva poljoprivrede, ovo je 'još jedna potvrda našeg dobrog postupanja i upravljanja ovom krizom'. Naime, Komisija za odobravanje trgovine svježim mesom u ovakvim situacijama obično postavlja rok od tri mjeseca, pa Pavić ovo smatra ustupkom.

Pavić se zajedno s ravnateljicom Uprave za veterinarstvo Tatjanom Karačić u petak sastao s predstavnicima mesne industrije i uzgajivača svinja kako bi ih upoznali s najnovijom odlukom, ali i zatražili njihovu pomoć i angažman.

  • +24
Farma svinja Sin ravnice (ilustrativna galerija) Izvor: Cropix / Autor: Vlado Kos

Drugi sudionici sastanka nisu bili toliko oduševljeni. Jedan od uzgajivača Jutarnjem kaže kako nam je Europska komisija zapravo dala rok od mjesec dana da pokažemo jesmo li sposobni i spremni izaći na kraj s ovom bolesti. 'Kuga je već četiri mjeseca tu, a mi još nemamo ni popis koliko je svinja na zaraženom području u kategorijama 0, 1 i 2, a kamoli da smo ih se riješili', komentira.

Pavić odbija optužbe navodeći kako je bolest u opadanju, pa su tako u petak u Vukovarskoj županiji zabilježena samo dva nova slučaja. Ipak, Ministarstvo bi još veći problem nego s uzgajivačima moglo imati s klaoničarima.

Predstavnik jedne mesne industrije rekao je da je cijena od 12 eura po svinji, koliko trenutačno nudi Ministarstvo, preniska jer bi tom poslu morali podrediti sve svoje ljudske i strojne kapacitete. Ta industrija ima dnevni kapacitet od 1100-1200 svinja, što ne bi bilo dovoljno za sve svinje koje bi trebalo poklati, navodi se.