E-SAVJETOVANJE

Najavljena tri nova programa potpore za ublažavanje posljedica svinjske kuge

20.10.2023 u 19:15

Bionic
Reading

Ministarstvo poljoprivrede u petak je objavilo da su u e-savjetovanju tri nova programa potpore radi ublažavanja posljedica od afričke svinjske kuge (ASK), a ti su programi ukupno vrijedni osam milijuna eura

Ministarstvo je tako u javno savjetovanje uputilo nacrt programa potpore gospodarstvima zbog narušenog proizvodnog potencijala uslijed provedbe naređenih mjera za suzbijanje afričke svinjske kuge, vrijednosti pet milijuna eura.

U e-savjetovanju su i nacrti programa potpore za očuvanje proizvodnje prasadi na području zone ograničenja zbog izbijanja afričke svinjske kuge, vrijednosti dva milijuna eura, te programa državne potpore za ublažavanje gubitaka nastalih u objektima za klanje i preradu svinjskog mesa na području zone ograničenja, vrijednosti jedan milijun eura.

S obzirom na žurnost donošenja provesti će se skraćeno e-savjetovanje, za prva dva programa u trajanju od 7 dana, a za treći program u trajanju od 15 dana, ističu iz Ministarstva.

U priopćenju navode i kako su jučer utvrđena dva pozitivna nalaza afričke svinjske kuge u zoni ograničenja, dok od utorka, 17. listopada na području Osječko-baranjske županije nije zabilježen niti jedan pozitivan slučaj.

  • +24
Farma svinja Sin ravnice Izvor: Cropix / Autor: Vlado Kos