nije dobro

Svinjska kuga se širi: Je li ugrožena budućnost dalmatinskog pršuta?

20.10.2023 u 08:54

Bionic
Reading

Nakon što je u okolici Zadra pronađena uginula divlja svinja za koju se analizom uzoraka utvrdilo da je bila zaražena afričkom svinjskom kugom, malobrojni uzgajivači svinja na tom području moraju podići razinu biosigurnosti. Pune ruke posla imaju i veterinari. Do kraja listopada moraju popisati sve uzgajivače. Iako je u zadarskom zaleđu domaćih svinja sve manje, nema kuće u kojoj se ne jedu svinjski proizvodi. Mnogi se pitaju je li ugrožena budućnost dalmatinskog pršuta

Šime Odžaković pionir je agroturizma u zaleđu Zadra. Na njegovo imanje dolaze brojni turisti, a i domaći vole ono što proizvede. Posebno njegovo veličanstvo - pršut.

'Osamnaest kilograma mora biti 18 mjeseci. Kad se skine, on je do Uskrsa na dimu, poslije ide na dozrijevanje u komoru', objasnio je Šime Odaković Mime za HRT, vlasnik agroturističkog izletišta u Nadinu, kako radi pršut.

U Ravnim Kotarima svinja je sve manje. S obzirom na svinjsku kugu u Slavoniji, do sirovine je sve teže doći.

'Što se tiče pršuta, pršuti će biti, ali će biti "masne" cijene i što budu "masnije" cijene bojim se da ih neće ni biti', smatra Odžaković.

Od svinjskog mesa pravi se i tradicionalni Ninski šokol, za koji treba kvalitetno meso domaće svinje od najmanje godinu dana. Problem je i ranija svinjokolja, jer pršuti i šokoli u Dalmaciji se prave u prosincu. Šime Skočić sirovinu je uzimao u Karlovcu.

'Idemo još uvijek u Karlovac, ali oni do 30. studenog moraju poklati. To je za nas prerano', istaknuo je Šime Skočić, šokolar iz Nina.

Kod domaćih svinja u Zadarskoj županiji zaraze zasad nema. Uzgajivači svinje moraju držati u objektima visoke, treće kategorije. Tko to nema, sa svinjokoljom mora završiti do kraja listopada.

'Ono što je sreća kod Zadarske županije da te životinje mogu zaklati na vlastitom dvorištu uz prethodni klinički pregled i meso obrađivati kao što je tradicija', izjavio je državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Mladen Pavić.

Ako se bolest kod domaćih svinja i pojavi, proizvodi koji fermentiraju dulje od 9 mjeseci svejedno su dopušteni. Proizvodnja pršuta, naglašavju u Ministarstvu, nije ugrožena.

Proizvođači pršuta još ne znaju koliko će ih u prosincu koštati sirovina. Jedno je sigurno. Zvijezda dalmatinske kuhinje dogodine će koštati kao suho zlato.

A ne bude li svinja dovoljno u Hrvatskoj, meso će uvoziti.