aort

Uljanikovci će dobiti 2750 kuna plaće za studeni. Znate li kada imate pravo na minimalac od države?

17.12.2018 u 21:08

Bionic
Reading

Radnici Uljanika u ponedjeljak su stavili štrajk u mirovanje nakon što im je Uprava kazala da će im do kraja tjedna državna Agencija za osiguranje radničkih tražbina (AORT) isplatiti minimalac za studeni u iznosu od 2750 kuna. Spomenuta agencija potpada pod Ministarstvo rada, a slične agencije postoje u svim zemljama članicama Europske unije

Takve agencije ne postoje samo za tvrtke u državnom vlasništvu, već im se mogu obratiti i radnici privatnih tvrtki koje su u blokadi ili stečaju. Ako tvrtka ode u stečaj, a da radnicima ostane dužna plaće, posao je Agencije da na teret države osigura novac za dio njihovih plaća, a od tvrtke preuzima prava u stečaju iz kojih bi se državi trebao namiriti novac za isplaćene plaće.

U razdoblju od svog osnivanja 2008. godine Agencija je isplatila ukupno 582 milijuna kuna radničkih tražbina za 39.873 radnika. Agencija izravno sudjeluje u situacijama kada poslodavac sam blokira svoj račun jer je svjestan da nema novca za plaće, zbog čega 'moli' državu da pomogne radnicima.

Upravo ta odredba Zakona o osiguranju radničkih tražbina dala je vrlo dobre efekte. U studenom 2015. bilo je 3100 poslodavaca kojima je inspekcija izrekla mjeru privremenog osiguranja naplate utvrđene obveze pljenidbom i zabranom raspolaganja novčanim sredstvima za neisplaćene plaće za 8951 radnika, dok je u srpnju 2018. broj takvih poslodavaca iznosio samo 568, a broj radnika kojima poslodavac u zakonskom roku nije isplatio plaću - 1900.

Ako zahtjevi za isplatu plaće i naknade plaće nisu izvršeni u cijelosti (jer na računima nema dovoljno novca, kao u slučaju Uljanika), poslodavac je dužan u roku od tri dana nakon što primi obavijest da njegovi nalozi nisu izvršeni Agenciji podnijeti zahtjev za isplatu plaće, ali ne punog dugovanog iznosa, nego u visini minimalne plaće za svakog radnika. Zbog toga su radnici Uljanika štrajk stavili u mirovanje te zahtijevaju isplatu pune plaće.

  • +18
Štrajk u Uljaniku Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Marusic/PIXSELL

Zahtjev se podnosi poimenično po radnicima, na posebnom zbirnom formularu koji je također propisan provedbenim pravilnikom. Uza zahtjev treba priložiti specifikaciju rasporeda plaće, poreza i doprinosa te uplatne račune s pripadajućim oznakama. Ako su plaća i naknada plaće djelomično isplaćene, zahtjev se podnosi za razliku između isplaćenog iznosa i propisane svote minimalne plaće.

Agencija je osnovana Zakonom o osiguranju radničkih tražbina te se na njeno osnivanje i djelokrug primjenjuje Direktiva Europskog parlamenta i Vijeća o zaštiti zaposlenika u slučaju insolventnosti njihovog poslodavca, u kojoj se izravno propisuje da države članice trebaju osnovati tijelo koje jamči isplatu nepodmirenih potraživanja zaposlenika, pojašnjavaju u tjedniku Lider.