robinhood

Ulagači poduprli digitalnu platformu nakon zabrane kupnje GameStopovih dionica

29.01.2021 u 18:49

Bionic
Reading

Digitalna tvrtka za trgovinu dionicama Robinhood pribavila je od svojih ulagača više od milijardu dolara svježeg kapitala nakon što je zabranila kupnju dionica kojom su trgovci-amateri nanijeli teške gubitke hedge fondovima.

Robinhoodovi ulagači, financijske tvrtke Sequoia Capital i Ribbit Capital, sastali su se u četvrtak navečer i ponudili digitalnoj tvrtki hitnu financijsku podršku, izvijestio je The New York Times.

Reuters nije mogao odmah potvrditi tu informaciju. "Drago nam je što s vama možemo podijeliti vijest da smo od svojih dioničara prikupili više od milijardu dolara svježeg kapitala kako bismo i dalje mogli ulagati u rekordan rast", izvijestila je u priopćenju poslanom elektronskom poštom glasnogovornica Robinhooda.

Kompanija je posegnula i za kreditnom linijom kako bi nakon ukidanja zabrane imala na raspolaganju dovoljno novca.

Robinhoodova aplikacija za trgovinu dionicama bila je jako popularna među pripadnicima nove generacije trgovaca-amatera sve dok kompanija u četvrtak nije zabranila kupnju dionica lanca trgovina video-igara GameStop, što je izazvalo žestoke kritike korisnika, ali i političara i slavnih.

Sve je počelo kada su korisnici društvenih mreža na Redditu i drugim forumima odlučili kupovati dionice Gamestopa kako bi im podigli cijenu. Time su željeli kontrirati hedge fondovima koji su uložili velik novac u špekulacije s padom njezine cijene.

Fondovi su se služili taktikom 'short-sellinga', posuđujući dionice GameStopa kako bi ih u očekivanju pada cijene prodali i potom, nakon određenog vremena, otkupili po nižoj cijeni. Razliku su trebali zadržati i vratiti posuđene dionice. 

Trgovci amateri s Reddita poremetili su im planove, kupujući dionice GameStopa i podižući im cijenu, kojom se danas trgovalo po 325 dolara. Prije nešto više od tri tjedna iznosila je nešto više od 18 dolara. 

Fondovima su zaprijetili ogromni gubici, a Robinhood je zabranio kupnju dionica GameStopa, ali i lanca kinodvorana AMC, Blackberryja i Nokije.

Robinhood nije usamljen u zabrani. Televizijska kuća CNBC izvijestila je da je za istom mjerom posegnula i brokerska kuća Interactiv Brokers.

Regulator tržišta SEC upozorio je u petak da će "pomno analizirati poteze reguliranih tvrtki koji bi mogli dovesti u lošiji položaj ulagače ili na drugi način neprimjereno ograničiti njihovu sposobnost da trguju određenim vrijednosnicama".

Robinhood je danas ublažio ograničenja trgovine i cijena GameStopove dionice ponovo je porasla.