Tijesna opskrba

Ukidanje lockdowna u Kini i najava štrajka u Norveškoj podigli cijene nafte prema 122 dolara

08.06.2022 u 17:03

Bionic
Reading

Cijene nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima prema 122 dolara, potaknute očekivanjima snažnije potražnje u Kini nakon ublažavanja lockdowna i najave štrajka naftnih radnika u Norveškoj koji bi dodatno stanjio ionako tijesnu opskrbu

Na londonskom tržištu cijena barela porasla je za 1,32 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 121,89 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 1,39 dolara višoj cijeni, od 120,80 dolara.

Trgovci su se ovog tjedna fokusirali na ublažavanje strogih mjera suzbijanja covida 19 u Šangaju i Pekingu, zanemarivši izvješće Američkog instituta za naftu (API) koje je pokazalo rast zaliha sirove nafte u prošlom tjednu, za 1,8 milijuna barela, prema tvrdnjama tržišnih izvora.

Porasle su i zalihe benzina i derivata, za 1,8 milijuna odnosno 3,4 milijuna barela. 

„Unatoč tome što je API-jevo izvješće pokazalo rast zaliha sirove nafte i naftnih derivata, cijene nafte su više, a podupiru ih očekivanja da će Kina ublažiti covid ograničenja, što će ovog ljeta dovesti do veće potražnje i uvoza", objašnjava analitičar UBS-a Giovanni Staunovo.

Potporu cijenama pružila je najava štrajka naftnih radnika u Norveškoj 12. lipnja radi povećanja plaća, što bi moglo ugasiti dio proizvodnje sirove nafte.

Smanjena norveška proizvodnja dodatno bi stanjila ionako tijesnu opskrbu naftom i naftnim derivatima, koja je podigla cijena dizela u azijskim rafinerijama na rekordne razine, budući da zapadne sankcije koče izvoz iz Rusije, velikog proizvođača.

Većina rafinerija u svijetu već radi blizu punog kapaciteta kako bi podmirile pojačanu potražnju u razdoblju oporavka gospodarstva od koronakrize i nadoknadile izgubljene ruske barele.

Analitičari JP Morgana procjenjuju da je Rusija smanjila izvoz naftnih derivata za 500.000 do 700.000 barela dnevno.

"Ako novi kapaciteti na Bliskom istoku ne budu aktivirani brže nego što očekujemo ili ako Kina ne ukine ograničenja izvoza naftnih proizvoda, manjak čistih proizvoda samo će se pogoršati u razdoblju pojačane ljetne potražnje za transportnim gorivima na sjevernoj polutki", upozoravaju.

Kina je u utorak povećala prvu seriju izvoznih kvota kako bi smanjila domaće zalihe nabujale u razdoblju smanjene potražnje zbog lockdowna. . Unatoč tome, kvote su još uvijek znatno manje nego prošle godine.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila da je barel referentne košarice nafte njezinih članica u utorak stajao 120,16 dolara, što znači da je poskupio 31 cent u odnosu na prethodni radni dan.