POVEĆANA POTRAŽNJA

Crno nam se piše: Saudijska Arabija podigla cijene nafte, samo Amerikanci dobili popust

07.06.2022 u 11:28

Bionic
Reading

Saudijska Arabija naglo je povisila cijene sirove nafte s isporukama u srpnju, što je podiglo buduće cijene nafte na najvišu razinu u posljednja tri mjeseca. To pokazuje da će potražnja biti povećana, posebice na azijskom tržištu, a OPEC-ovo povećanje proizvodnje vjerojatno neće moći valjano odgovoriti na nju

Saudi Aramco, najveći svjetski izvoznik nafte iz Saudijske Arabije, povećao je cijene za kupce iz Azije, sjeverozapadne Europe i Mediterana, a cijene za američke kupce nisu se mijenjale.

Aramco je u nedjelju povećao cijenu ključne Arab Light sirove nafte (trenutačno 118 dolara za barel) za azijsko tržište, najveću korisničku bazu ove nafte. Kako prenosi Reuters, cijena je 6,50 dolara viša u odnosu na referentnu cijenu, odnosno 4,40 dolara viša nego što se mislilo. Ta će vrsta nafte u srpnju biti deset posto skuplja nego što je to pokazala Bloombergova anketa tržišnih igrača, piše Business Insider.

Iako su cijene Aramca za SAD ostale nepromijenjene, povećanje cijena sirove nafte za druga tržišta prelilo se na međunarodno tržište. Američka referentna vrijednost West Texas Intermediatea (WTI) porasla je za čak 1,8 posto i dosegnula najvišu razinu u tri mjeseca, a Brent sirova nafta na azijskom tržištu skočila je za dva posto.

Do Aramcova podizanja cijena došlo je unatoč prošlotjednoj odluci organizacije OPEC+ (zemlje izvoznice nafte) da poveća proizvodnju u srpnju i kolovozu za 648.000 barela dnevno, što je 50 posto više od povećanja proizvodnje u posljednjim mjesecima.

  • +63
Gužve na benzinskim postajama diljem Hrvatske Izvor: Pixsell / Autor: Miroslav Lelas

Međutim povećana proizvodnja organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC+) nije dovoljna da nadoknadi isključenje ruske nafte s globalnog tržišta uslijed sankcija, rekao je Phil Rosen, izvršni direktor američke naftne tvrtke Hess.

Povećanje cijena Aramca ukazuje na to da će biti velika potražnja, posebice na području Azije, u kojoj popuštaju pandemijske restrikcije, rekao je Vishnu Varathan iz Mizuho banke.

'Proizvođači nafte iz OPEC-a dugo su se borili s povećanjem proizvodnje, čak i kad je došlo do ublažavanja ograničenja i kad je podignuta gornja granica proizvodnje', kaže Varathan, dodajući: 'Činjenica jest da izvan Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata postoji jako malo prostora za povećanje proizvodnje, odnosno ponude, kako bi se mogao ukrotiti rast cijena.'