KONGRES U ZAGREBU

Ugostitelji traže niži PDV

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 22.11.2010 18:32
  • Objavljeno 22.11.2010 u 16:08
kongres ugostitelja

kongres ugostitelja

Izvor: Cropix / Autor: Boris Kovacev / CROPIX

Trenutni položaj hrvatskog ugostiteljstva zabrinjavajući je jer stagnira u svim segmentima, to više nije kao nekad profitabilna djelatnost i puno toga otežava poslovanje, poput visokog PDV-a, brojnih naknada i pristojbi, pada potrošnje gostiju, manjih investicija i nedostatnih kvalitetnih stručnih kadrova, istaknuto je prvog radnog dana 23. kongresa ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore (HOK)

Kongres je u organizaciji Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a okupio oko 500 sudionika iz cijele Hrvatske. Njima se uz predstavnike cehova gotovo svih županija, koji su iznosili problematiku iz svojih regija, obratio i ministar turizma Damir Bajs, čije je ministarstvo i pokrovitelj kongresa.

Europske zemlje smanjuju PDV za restorane

Savjetnik za politiku europskog udruženja hotela, restorana i kafića HOTREC Daniel Makay preporučio je Hrvatskoj da smanji PDV za usluge restorana odnosno općenito za ugostiteljstvo. Upravo je time dotaknuo pravu temu jer ugostitelji i drugi turistički djelatnici već godinama traže manju stopu PDV-a. Na ovogodišnjem kongresu upozorili su na primjere europskih zemalja, poput Slovenije, Francuske, Belgije i Finske, koje su smanjile PDV na restorane.
(A.T.)

Kazavši da su za dobre turističke rezultate ove godine zaslužni i ugostitelji te dobra suradnja s HOK-om, ministar Bajs je istaknuo da se za poboljšanje uvjeta poslovanja ugostitelja i turističkih djelatnika učinilo dosad što se moglo.

Pritom je spomenuo 25-postotno smanjenje pristojbi za spomeničku rentu, članarine turističkim zajednicama, za vodu i šume. Može se još i više, smatra Bajs, ali dosta toga ovisi i o lokalnoj samoupravi, koja nažalost nije uvijek slijedila preporuke Vlade.

Najavio je i da je u pripremi prijedlog zakona kojim će ugostitelji i turizam drugačije plaćati HRT pretplatu i to tako da im na jedan prijavljeni TV prijemnik tri budu besplatna.

Važnim je istaknuo što HOK i Ministarstvo zajedno rade na promociji i stipendiranju strukovnih zanimanja, za koja je sada povećano zanimanje, kao i na projektu brendiranja hrvatske autohtone hrane i pića koji bi skoro trebao biti dovršen.

Iznoseći problematiku poslovanja ugostitelja obrtnika u zadnjih nekoliko kriznih godina predstavnici cehova županijskih komora istaknuli su uz fiskalne i parafiskalne naknade i previsok PDV, koji bi po njima trebao biti daleko manji od sadašnjih 23 posto, možda 10 ili 15 posto.

Predsjednik Ceha ugostitelja HOK-a Zlatko Puntijar upozorio je na potrebu izmjena zakona o trgovini zbog nedorečenosti oko mogućnosti ponude gotove hrane u trgovačkim centrima, kao i na zakonsko reguliranje nelojalne konkurencije ('pizza i sendviči iz garaža') te sive ekonomije kao velikih problema ugostiteljstva.

Dubravka Leš iz Bjelovarsko-bilogorske županije naznačila je problem otpuštanja žena u obrtničkom ugostiteljstvu i potrebu subvencioniranja zapošljavanja na lokalnim razinama, dok je Stjepan Perić iz Dubrovačko-neretvanske županije kazao da hrvatskom ugostiteljstvu trebaju novi modeli razvoja jer su stari definitivno potrošeni.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi