NOVE RESTRIKCIJE

Ugostitelji razočarani mjerama: Mi smo praktično zatvoreni, 'de jure' nismo

  • Autor: Z. K.
  • Zadnja izmjena 14.10.2020 08:49
  • Objavljeno 14.10.2020 u 08:49
tportal

Izvor: HRT / Autor: HRT

Ugosteljima je zabranjeno raditi poslije ponoći, uvode se covid redari, nema plesa na svadbama - neke su od novih mjera kojima se želi spriječiti širenje koronavirusa

Nakon nacionalne obveze nošenja maski u zatvorenim prostorima, neki stožeri idu korak dalje - u Gradu Zagrebu obavezno je korištenje maski za lice i na otvorenom gdje nije moguće održati fizičku udaljenost od dva metra. Što nas očekuje u idućim danima i kako će se odluke provoditi, neke su od tema emisije "U mreži Prvog".

Gosti su ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo dr. Krunoslav Capak, pomoćnik ministra unutarnjih poslova za civilnu zaštitu Damir Trut i predsjednik ugostitelja Primorsko-goranske županije Vedran Jakominić.

Na početku emisije Krunoslav Capak komentirao je nove mjere, a zbog kojih se podiglo jako puno prašine, poglavito kod ugostitelja.

- U mnogim zemljama zapadne Europe ugostiteljski objekti uopće ne funkcioniraju jer imaju rast oboljelih kakav imaju, a takav rast nažalost sada kreće i kod nas. Naš je cilj smanjiti brojke, sedam dana smo razgovarali s predstavnicima ugostitelja, s njima smo dogovorili te mjere. Na završnom sastanku smo predstaviti preporuke i dogovorili se da idemo s njima. Naš cilj nije da se ne odvija ugostiteljska djelatnost, da se ne odvija gospodarstvo ili društvene djelatnosti, ističe.

Dodaje da se nada da novih restrikcija neće biti, osim "korekcije par sitnica" te da bi nakon toga mogli imati stagnaciju i pad broja oboljelih.

- Jednostavno, zbog rasta oboljelih, sada moramo uvoditi mjere.

Vedran Jakominić ispred ugostitelja kaže da zahvaljuje i Capaku i Trutu na trudu dodajući da su u nazavidnoj poziciji i da razumije da je njihova pozicija teška.

- Ovi sastanci koji su održavani zadnjih sedam dana nisu imali ove mjere na stolu, duboko smo razočarani onime što je na kraju predstavljeno. Smatramo da je izdano povjerenje s ovakvim donešenim mjerama. Mi smo praktično zatvoreni, "de jure" nismo. Najspornija nam je odredba od 4 kvadrata po jednom gostu, ovako efektivno mi nemamo nikakvu šansu raditi. To je donešeno zadnji dan na stol kao gotova preporuka. Fizička udaljenost od 1,5 m bila je mjera s kojom se moglo raditi. Objekt koji može ugostiti 100 ljudi, sada može ugostiti 11 ili 12 ljudi, to je jako daleko od rentabilnosti, pojašnjava te poziva na održavanje još jednog hitnog sastanka jer je zadovoljstvo među ugostiteljima ogromno.

Capak pojašnjava zašto je donesena mjera od 4 kvadratna metra po osobi.

- Mi smo morali donijeti neku granicu. 4 metra kvadratna vam je 2x2, i ako vi stojite u sredini toga kvadrata, vaša udaljenost od onoga koji u sljedeća četiri kvadrata, jest dva metra. Mi to možemo smanjiti na 1,5 metar, ali se u noćne klubove i kafiće na 400 kvadrata, trpalo 500 ljudi. Pogledajte snimke, a koje stalno dobivamo. Donijeli smo granicu od 4 kvadrata, koja je možda restriktivna, možemo razgovarati o tome da to promijenimo, ističe Krunoslav Capak.

Za takozvane "nanokafiće", one najmanje, nisu uveli mjeru od 4 kvadrata, dodaje.

- Mi smo otvoreni za razgovor, ali mislimo da ta 4 metra nije tako drastična mjera. Mi to možemo smanjiti ili ne znam što, ali onda ćemo doći u situaciju kao nekada, da primjerice neka mesnica ima 1,80m pločica, veličine 20x20 i crne fuge. Onda tako možemo za svaki kafić posebno propisivati. Mi možemo korigirati preporuke, ali onda će to biti jedino na način da se te stvari detaljnije propisuju.

Jakominić ponavlja i traži da se danas održi još jedan sastanak u Zagrebu.

- Događa se sada da će ljudi piti pivu u parku i na benzinskoj gdje nema nikakve kontrole te se radi šteta široj koristi. Mi u ugostiteljskim objektima možemo utjecati na uvjete pod kojima se događa poslovanje. Ispred kazališta ne možemo.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!