PROGRAM UN-a

Udružite se u zadrugu i izgradite solarnu elektranu

15.08.2013 u 08:00

Bionic
Reading

Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) želi pomoći zadrugama u Hrvatskoj da pokrenu vlastite energetske projekte. Zasad nude izradu studije predizvodljivosti, koju specijalizirane tvrtke skupo naplaćuju, radionice i upoznavanje sa stručnjacima i poduzetnicima iz Europe, a sljedećih godina možda i dodatnu asistenciju. Svih gotovo tisuću hrvatskih zadruga, kao i onih u osnivanju, može sudjelovati u projektu

UNDP u Hrvatskoj želi potaknuti ono što je u zapadnim europskim zemljama, poput Njemačke i Austrije, već uobičajeno. U selima, gradićima ili kvartovima građani sami pokreću energetske projekte, udruženi u zadruge, da bi ostvarili dobit za sebe i napravili nešto korisno u svojoj sredini.

'Imamo brojne primjere u Njemačkoj gdje mještani odluče postaviti solarnu elektranu na krov općine, pa za taj posao osnuju zadrugu i zajednički ulože u dokumentaciju, radove, tehnologiju i održavanje. Bitno je imati više investitora, umjesto jednoga, jer tada manji rizik u investiciji. To je standardni primjer. Ali ne samo to, ovakvim projektima razvija se lokalno poduzetništvo jer lokalni stručnjaci i obrtnici rade na održavanju te tehnologije, netko iz sredine je proizvodi i prodaje. Svi oni imaju koristi', objašnjava Mak Đukan, voditelj programa razvoja energetskih zadruga UNDP-a u Hrvatskoj.

Kaže da bi za ovakve projekte mogli biti zainteresirani našipoljoprivrednici u Slavoniji, pogotovo što je ruralno područje zapušteno, infrastrukturno, socijalno i ekonomski.

'Vrijednost ovakvog modela poduzetništva najbolje možemo opisati na primjeru malog bioplinskog postrojenja, koje može napraviti skupina poljoprivrednika, zadrugara, i ostvariti dvostruku korist. Prvo, rješava se problem stajskog gnojiva, koji se mora zbrinjavati prema Pravilniku o dobroj poljoprivrednoj praksi u korištenju gnojiva, odnosno Nitratnoj direktivi. Bioplinsko postrojenje omogućava kvalitetno zbrinjavanje gnoja, a kao nusprodukt dobiva se vrijedan materijal za gnojenje. Sagorijevanjem bioplina u postrojenju se dobiva električna energija, koja se može prodavati u mrežu, ali i toplinska koja može služiti zagrijavanju, sušenju ili drugim potrebama na farmi. Udruživanjem u zadruge poljoprivrednici mogu lakše sagraditi ovakva postrojenja', rekao je Đukan.

U ovom projektu uz UNDP sudjeluju Zaklada Heinrich Boell, Hrvatski savez zadruga i Zelena akcija, koji su na web stranici raspisali natječaj za prijavljivanje zadruga i zadruga u osnivanju, do 16. rujna. Odabrat će se tri zadruge, koje će dobiti usluge tehničke i ekonomske analize svojih projekata. To uključuje izradu idejnog rješenja, odnosno predinvesticijsku studiju. Radi se o isključivo projektima iskorištavanja obnovljivih izvora energije.

Samo predinvesticijska studija u konzultantskim tvrtkama košta oko pet tisuća eura. Osim toga, zadrugari će u listopadu sudjelovati na međunarodnoj konferenciji o obnovljivim izvorima energije na Krku na kojem će se okupiti stručnjaci iz cijele Europe.

UNDP je ovaj projekt prijavio na četiri natječaja iz europskog programa Intelligent Energy. Ako ih Europska unija odobri, nastavit će projekte sa zadrugama i sljedećih godina.