agrarna politika

Udruga OPG-ova Hrvatske analizirala stranačke poljoprivredne programe: Svi obećavaju, a gotovo ništa ne ispunjavaju!

  • Autor: L. F.
  • Zadnja izmjena 02.07.2020 08:45
  • Objavljeno 02.07.2020 u 08:45
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Srecko Niketic/PIXSELL

Udruga OPG-ova Hrvatske 'Život' poslala je prije mjesec dana upitnik svim političkim strankama koje na predstojećim izborima traže povjerenje hrvatskih birača o najvažnijim točkama i smjernicama buduće agrarne politike. Iz pristiglih odgovora može se zaključiti i koliko je kome od političkih opcija stalo do poljoprivrede i proizvodnje hrane u Hrvatskoj, a čiji su poljoprivredni programi samo na deklarativnoj razini

Strankama su poslali upitnik sa 14 konkretnih pitanja na koja je trebalo odgovoriti s da ili ne, te eventualno ponuditi neka dodatna objašnjenja. Od 17 stranaka i koalicija kojima su upućena pitanja, odgovorilo je tek njih sedam, a nisu odgovorili HSS, IDS, Glas, Snaga, HDZ, Most, HNS, Start, Laburisti i Stranka sa imenom i prezimenom.

'Udruga „Život“ kao najznačajniju stratešku granu budućeg razvoja Hrvatske smatra poljoprivredu i proizvodnju hrane. Stoga nam je jako bitno kakvi su poljoprivredni programi i kakva je realizacija dosadašnjih programa stranaka i političkih opcija koje su obnašale vlast. Uglavnom, uvijek poljoprivreda bude dio predizbornih programa, a kasnije se na ta obećanja zaboravi, a nama je dosta toga. Primjerice, analizirali smo dijelove poljoprivrednog programa HDZ-a iz 2016. godine, kada je većina tog programa prepisana od naših javno objavljenih zahtjeva, i vidi se da HDZ nije ispunio najbitnije točke svog programa iz 2016. godine te ih uglavnom ponavlja i u novom programu. Isto tako, moramo napomenuti da je slično bilo i kod SDP-a nakon njihovog mandata', rekao je tajnik udruge Jurica Jašinski za Glas Istre.

Ne samo da se politički planovi za razvoj poljoprivrede i svi poticaji i programi kojima se iz godine u godinu samo deklarativno želi potaknuti mlade ljude da se vrate na sela, da se počnu baviti poljoprivredom ili da okrupnjavaju svoja poljoprivredna zemljišta neprestano ponavljaju od izbora do izbora, nego su i sada za vrijeme koronakrize OPG-ovci bili ostavljeni na cjedilu.

Jurica Jašinski

Jurica Jašinski

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

'Konkretno u ovom slučaju, mali poljoprivrednici ostavljeni su na vjetrometini da se snalaze kako znaju i umiju, no na to su ionako navikli. Već godinama nam se obećava da će upravo te i te godine sve raspoložive poljoprivredne površine biti stavljene u funkciju, da će se povećati veličina pašnjačkih površina za uzgoj stoke na 300.000 hektara, da će se uspostaviti učinkovitiji financijski sustav za investicije u ruralnim područjima i poljoprivredi, da ćemo postići prehrambenu i energetsku neovisnost, i tako dalje. Međutim, stvarnost je uvijek drugačija, a aktualna gospodarska, demografska i socijalna katastrofa na hrvatskim selima u velikoj je mjeri akumulirani rezultat nepromišljene politike tijekom dugog razdoblja. Udruga OPGH ŽIVOT je u javno predstavljenom Programu i pratećim dokumentima, kao i u mnogobrojnim medijskim nastupima, ukazala na način kako se to može postići', kaže Jašinski, piše Glas Istre.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!