tportalov vodič

Istražili smo gdje možete kupiti proizvode s OPG-ova koje će vam dovesti na kućni prag

03.04.2020 u 14:21

Bionic
Reading

Online kupnja i dostava na kućni prag postale su u vrijeme epidemije koronavirusa svakodnevnica za vlasnike obiteljsko-poljoprivrednih gospodarstava. Nakon zatvaranja tržnica, putem kojih su prodavali najveći dio onoga što su uzgojili, sve se preselilo u virtualni svijet. No, kako smo navikli kupovati na štandu na tržnicama u direktnom kontaktu s proizvođačima, a od sada preko Interneta, istražili smo gdje i što sve možete kupiti iz vlastitog naslonjača, dok ste kod kuće, a da pri tome obratite pažnju i budete sigurni odakle dolaze proizvodi

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić predstavio je Online Tržnice grada Zagreba, platformu iza koje je stao Grad Zagreb kako bi pomogao građanima pri kupnji lokalnih namirnica s obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i obrtnika.

Pri kupnji svakako treba obratiti pažnju s koje adrese se naručuje kako prodavači ne bi ostali bez novca, a kupci bez robe. Provjerili smo koliko je pokrenutih online tržnica u Hrvatskoj koje su pokrenuli gradovi i njihove tržnice u suradnji s lokalnim poljoprivrednim gospodarstvima.

Zbog brojnih upita i Osječanima su Tržnice Osijek izišle u susret i još sredinom ožujka na svojim službenim stranicama objavile popis svih certificiranih proizvođača koji prodaju na gradskim tržnicama. Na taj način kupcima preporučuju kupnju od provjerenih proizvođača kako bi se izbjegle neugodne situacije prilikom plaćanja i dostave, a napominju da se sve dogovara direktno s OPG-ovima. Uz imena, navedeni su kontaktni brojevi vlasnika OPG-ova.Ta preporuka svakako stoji i za sve ostale e-tržnice koje navodimo u ovom tekstu.

Istovremeno, osječka tržnica je na svojoj stranici navela i adrese tri portala putem kojih se mogu kupiti svježe voće, povrće, meso, tijesto, mlijeko, čajevi i domaća kozmetika s okolnih OPG-ova.

Putem eCekera proizvode mogu naručiti samo registrirani članovi. Dostava u Osijeku obavlja se utorkom i četvrtkom, a minimalna narudžba mora iznositi 150 kuna. Proizvodi se u Zagreb dostavljaju pet dana nakon uplate, a minimalna narudžba mora iznositi 350 kuna, piše na eCekeru.

Zagrepčanima plac.hr nudi svježe voće, povrće, kao i domaće proizvode, a mogu se iz naslonjača kupiti voćne košare ili paketi. Dostava je moguća samo za Zagreb, a za narudžbe manje od 350 kuna naplaćuje se 40 kuna.

S radom je započeo i čakovečki online plac, a iza projekta stoji Grad Čakovec. Stanovnici Čakovca mogu naručiti i kupiti prehrambene proizvode s više od 30 međimurskih OPG-ova, od voća i povrća, preko sireva i suhomesnatih proizvoda, do domaćih ulja i vina. Proizvodi se dostavljaju ponedjeljkom, srijedom i petkom, a besplatna je dostava za narudžbe iznad 50 kuna. Kupljeno se plaća prilikom preuzimanja. Proizvode će dostavljati s četiri dostavna vozila, a popis proizvoda, kao i proizvođača, svakodnevno će se proširivati.

  • +7
Zaposlenici osječke tržnice rade s maskama na licima Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorović

Varaždinci imaju sličnu mogućnost. Putem službene stranice Gradske tržnice Varaždin mogu u online kupnju proizvoda na varaždinskom placu. Ondje se nalazi popis OPG-ova s kojima je uspostavljena suradnja. Dostava se obavlja samo na području Varaždina za 20, odnosno 10 kuna za umirovljenike. Narudžbe se zaprimaju svakodnevno od 7.30 do 11 sati, a već drugi dan dostavljaju se na kućni prag.

Gradska tržnica Sisak otvorila je svoj e-Plac, na kojem se nude voće, povrće, flanci, jaja, mliječni proizvodi, med i aronija te ljekovito bilje i grah. Dostupni su brojevi lokalnih OPG-ova te mogućnost dostave.

Kupujdomace, kako ističu iz Poduzetničkog centra Vrgorac, nije web shop, već samo prezentacijski koncept namijenjen neposrednom povezivanju kupaca i proizvođača čiji su kontakti istaknuti.

  • +109
Zatvorene sve tržnice: Šibenik, Bjelovar, Zagreb, Sisak, Rijeka, Karlovac... Izvor: Pixsell / Autor: Montaža: Neven Bučević/tportal

Broskva na području Pule povezuje kupce i eko proizvođače sa svojeg područja. Online se mogu kupiti voće, povrće, med, vino, žitarice, tjestenina i sadnice. Ističe se kako su ograničene količine svježih ekoloških proizvoda. Kupci mogu platiti proizvode putem računa, ali i pouzećem.

Primorsko-goranska kašetica Centra za poljoprivredu i ruralni razvoj Primorsko-goranske županije obuhvatila je 114 proizvođača s 225 autohtonih proizvoda te županije.

Iz Udruge OPG-a Hrvatske 'Život' rekli su u razgovoru za tportal kako uskoro s radom započinje OPG tržnica, na kojoj će se dobrovoljno moći prijaviti OPG-ovi iz cijele Hrvatske te online ponuditi svoje proizvode kupcima.

na oprezu

Kako sigurno kupovati na online tržnicama

Prilikom online kupnje, sugerira se da kupuju od OPG-ovaca od kojih su za vrijeme dok su tržnice bile otvorene kupovali direktno na štandu ili su već ranije dobili preporuke. Kako sigurno krenuti u online kupnju, kojih se pravila treba pridržavati, ali i na što treba posebno obratiti pažnju, možete pročitati ovdje.