ZBOG KONVERZIJE

Udruga Franak traži prekršajno gonjenje banaka

  • Autor: N.S./Hina
  • Zadnja izmjena 02.06.2016 13:52
  • Objavljeno 02.06.2016 u 13:52
Udruga Franak

Udruga Franak

Izvor: Pixsell / Autor: Thinkstock/Pixsell/Luka Stanzl/Reuters

Udruga Franak u četvrtak je od niza hrvatskih institucija zatražila pokretanje prekršajnog gonjenja hrvatskih banaka, koje do 1. travnja 2014. dužnicima u švicarskim francima, ali i ostalim valutama, nisu ugovorile pojedine kreditne uvjete i parametre

U otvorenom pismu Vladi, Državnom odvjetništvu, ministarstvima financija i pravosuđa, Hrvatskoj narodnoj banci te na znanje Visokom trgovačkom sudu, Udruga Franak poziva sva nadležna državna tijela da hitno pokrenu ‘sveobuhvatno prekršajno gonjenje hrvatskih banaka’ koje do 1. travnja 2014. s dužnicima u postojećim ugovorima nisu ugovorile parametar, i to jednu od sljedećih varijabli: EURIBOR, LIBOR, NRS, prinos na trezorske zapise Ministarstva financija ili prosječnu kamatnu stopu na depozite građana u odnosnoj valuti, potom fiksni dio kamatne stope i na kraju razdoblja promjene kamatnih stopa.

U Udruzi Franak napominju kako je Zakonom o potrošačkom kreditiranju propisano da se novčanom kaznom od 80.000 do 200.000 kuna kazni vjerovnik ili kreditni posrednik, ako za postojeće ugovore o kreditu u kojima nisu definirani parametri i njihove uzročno-posljedične veze s dužnikom ne ugovori spomenuti parametar.

‘Umjesto da ugovore, banke su sve to odredile jednostrano i samovoljno, uslijed čega su dužnici na poziv Udruge Franak pokrenuli pojedinačne prekršajne postupke protiv banaka. Dosad je doneseno nekoliko desetaka nepravomoćnih kazni za banke u iznosu od 80.000 do 100.000 kuna po svakoj nepravomoćnoj presudi. Banke su se žalile te se svi ti postupci nastavljaju i trenutno vode na Visokome prekršajnom sudu. Budući da već polako dolazi i rok u kojem će zastarjeti prekršajni postupci po Udruzi Franak potrebna je neodložna sveobuhvatna intervencija suverene Hrvatske, koja jednostavno mora putem svojih tijela pokrenuti sveobuhvatno prekršajno gonjenje banaka’, stoji uz ostalo u otvorenom pismu.

Udruga Franak tvrdi i kako su banke u preko sto tisuća kredita samovoljno odredile fiksni dio kamatne stope, promjenjivi parametar i razdoblja promjena kamatnih stopa, što znači da bi, po njima, trebale biti kažnjene s minimalno devet milijardi kuna prekršajnih kazni.

Napominju i da su tijekom konverzije kredita u švicarskim francima banke ‘ponovno grubo prekršile zakon’ te dužnicima nametnule nezakonito povećavane kamate i nezakonito određenu fiksnu maržu u istovrsnim euro kreditima.

Udruga Franak uputit će prijavu Državnom odvjetništvu protiv svih banaka koje su kršile, i koje i dalje krše Zakon o potrošačkom kreditiranju, najavljuju iz te udruge.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!