POTICANJE NA KAZNENO DJELO

Udruga Franak prijavljuje HNB DORH-u

06.05.2013 u 14:24

Bionic
Reading

Udruga Franak koja se bori za prava građana koje su opteretili krediti u 'švicarcima' sutra će kazneno prijaviti Hrvatsku narodnu banku (HNB) Državnom odvjetništvu

'HNB je propustio unazad deset godina spriječiti banke da ugovaraju jednostrani način promjena kamatnih stopa u ugovorima s korisnicima kredita, čime su povrijedili članak 20. i 37. Kaznenog zakona, koji govore o nečinjenju i poticanju na kazneno djelo. HNB i na svojim stranicama piše da banka može mijenjati kamatu, što je zabranjeno prema odredbama Zakona o obveznim odnosima', kazao je za tportal Goran Aleksić iz Udruge Franak najavljujući da će sutra predati kaznenu prijavu DORH-u protiv HNB-a.

Još prije mjesec dana iz Udruge Franak požalili su se kako HNB ignorira prijavu protiv Zagrebačke banke i Splitske banke zbog 'nezakonita dovođenja klijenata u zabludu vezano uz primjenu nove zakonske regulative', smatrajući da centralna banka nije reagirala nikakvim regulatornim aktivnostima. HNB se nije očitovao ni nakon požurnice poslane prije dva tjedna.