PODNIJELI PRIJAVE DORH-U

Udruga Franak bijesna: Bankarima treba začepiti gubicu!

09.06.2016 u 11:53

Bionic
Reading

Udruga Franak u četvrtak je Državnom odvjetništvu (DORH) podnijela prekršajne prijave protiv osam najvećih domaćih banaka u stranom vlasništvu zbog kršenja odredbi Zakona o potrošačkom kreditiranju

Prijavljene su banke koje je Udruga Franak tužila u kolektivnu procesu u kojem je osporavana valutna klauzula i promjenjive kamatne stope u kreditima vezanim uz švicarski franak. Banke su naime do 1. travnja 2014. morale s dužnicima dogovoriti fiksni dio kamate, promjenjivi parametar i razdoblje promjene kamata. Radi se o svim vrstama kreditima, pa i onima u eurima te kunama. Za taj prekršaj predviđene su kazne od 80.000 do 200.000 kuna za banke te od 10.000 do 50.000 kuna za članove uprava.

'Otvorena su vrata za kažnjavanje banaka. Ima najmanje 100.000 kredita u kojima banke nisu ugovorile fiksni dio kamate, a to znači da postoji 100.000 kazni koje država može naplatiti. U proračun se može sliti od devet do 25 milijardi kuna kazni. Zahtijevamo od DORH-a da hitno pokrene prekršajne postupke protiv banaka, ako to ne učini, pokrenut ćemo postupke protiv DORH-a', rekao je Goran Aleksić iz Udruge Franak.

Upitan zašto država do sad nije ništa poduzela, Aleksić odgovara:

'Država se bavi sama sobom, umjesto da se bavi društvom. Društvo je ugroženo nezakonitim poslovanjem banaka'.

Aleksić smatra da ovaj prekršajni postupak može ojačati i poziciju države u pregovorima s osam banaka koje traže međunarodnu arbitražu zbog konverzije kredita u švicarskim francima.

'Smatramo da država bankama treba uvesti porez na aktivu. Uz ovu prijavu to je državi vrlo jak as u rukama i prilika da bankama zauvijek začepi njihovu pokvarenu gubicu', zaključio je.