dental ant

U Vukovar stiže prva srbijanska investicija, ulagač iz Beograda nije tražio nikakve povlastice

19.04.2018 u 21:22

Bionic
Reading

Započinje prva srbijanska investicija u Vukovar. Beogradska kompanija Dental Ant zakupila je u ovom istočnom hrvatskom gradu na tri godine halu od 800 kvadrata za proizvodnju dentalnih medicinskih sredstava, objavila je na svojim stranicama Privredna komora Srbije (PKS)

Riječ je o prvoj srbijanskoj investiciji u Vukovar. Dogovor je pao na skupu 'Investiranje u istočnu Hrvatsku – okviri, mogućnosti i potencijali' koji je krajem prošle godine Privredna komora Srbije organizirala u suradnji sa Zajedničkim vijećem općina uz podršku hrvatske i srbijanske vlade.

Zamjenik vukovarskog gradonačelnika iz redova srpske nacionalne manjine Srđan Milaković u razgovoru za tportal potvrdio je kako je riječ o prvoj srbijanskoj investiciji u taj grad.

'Prihvatili su pune tržišne uvjete iako Grad Vukovar ima prilično olakšica, ali ovisno o njima se moraju preuzeti i određene obveze glede zapošljavanja i drugog. Oni se nisu htjeli obvezati u tom smislu za bilo kakav povlašteni status, nego plaćaju punu cijenu od 12 kuna po kvadratu za taj prostor', objašnjava Milaković.

Vukovar se ovim srbijanskim investitorima učinio geografski vrlo privlačnim. Kako posluju na međunarodnom tržištu, s novim pogonom, dodaje Milaković, planiraju se širiti na području Europske unije.

'Trenutno su u fazi ishođenja certifikata za proizvodnju. Imaju rok od šest mjeseci za uvođenje u posjed, kao i svi drugi investitori. Nakon toga bi trebali započeti s radom. Planiraju za sada zaposliti šest ljudi, ali bi se njihov broj povećavao. Sve ovisi o tome kako će se razvijati njihov plan', objašnjava Milaković za tportal.

Beogradska tvrtka Dental Ant osnovana je još prije 26 godina. Stasala je iz ordinacije u obiteljskom vlasništvu koju je pokrenuo liječnik Milorad Antunović pružajući stomatološke usluge. U međuvremenu su postali, navodi se na službenim stranicama ove kompanije, ekskluzivnim zastupnikom tvrtke Septodont koja je, piše, globalni lider u segmentu stomatoloških anestetika. U svojem portfelju proizvoda i usluga navodi i kako je postala ekskluzivnim distributerom implantološkog sustava Biohorizons u jugoistočnoj Europi. Svoje regionalne urede imaju u susjednoj Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori te Hrvatskoj, a otvorili su i prodajno mjesto u SAD-u.

  • +12
Vukovarska svakodnevica Izvor: Pixsell / Autor: Grgur Zučko

Predstavnici ove beogradske tvrtke obišli su potencijalne lokacije u Vukovaru i odlučili se za proizvodnu halu u tamošnjem Poslovno-inovacijskom centru. Potpisi su već stavljeni na ugovor između Dental Anta i Grada Vukovara.

'Izuzetno mi je drago što dolazi do ove vrste interesa koji je na korist Vukovarcima. Meni je posebno drago kao zamjeniku gradonačelnika i pripadniku srpske zajednice da imamo te pozitivne spone, stvari između dvije države. Vjerujem da će ih ubuduće biti sve više', zaključio je zamjenik vukovarskog gradonačelnika.

Iako smo poslali službeni upit o vrijednosti investicije u Dental Ant, do objave teksta nismo dobili odgovor. No na službenim stranicama Privredne komore Srbije (PKS) izrazili su također nadu kako će ovom investicijom u istočnoj Hrvatskoj započeti ulaganja srbijanskih kompanija u 'taj dio tržišta susjedne države'.