HVALA BANKAMA I LINIĆU

'U tri godine u Hrvatskoj nije prodan nijedan veći brod!'

12.04.2013 u 16:07

Bionic
Reading

'U posljednje tri godine u Hrvatskoj nije prodan nijedan novi brod duži od 20 metara', otkrio je direktor splitskog Profectusa i vlasnik nautičkog sajma Croatia Boat Show Vicenco Blagaić. Tradicionalna manifestacija koja je u najboljim danima između 2006. i 2008. godine bila sedma u svijetu održat će se i ove godine od 17. do 23. travnja, no umjesto nekad brojnih megajahti, naglasak će biti na manjim brodovima, jedrilicama i katamaranima

'Dugo smo vagali hoćemo li uopće organizirati sajam, ali presudila je činjenica da Hrvatska ove godine ulazi u Europsku uniju, da će se uvjeti poslovanja nakon 1. srpnja značajno promijeniti i da očekujemo oporavak već sljedeće godine. Nakon ulaska u EU stranci će lakše kupovati plovila u Hrvatskoj', kazao je Vicenco Blagaić. Kao dva glavna problema za posrnulu nautičku industriju detektirao je vrlo restriktivnu poreznu politiku i nemogućnost kupnje brodova putem banaka.

Broj izloženih plovila u splitskoj Gradskoj luci bit će otprilike jednak prošlogodišnjem, no ukupna površina sajma bit će nešto manja. Razmišljalo se i o selidbi s Rive na novouređenu Zapadnu obalu, ali odustalo se jer je ona otvorena prema valovima koje stvara jugo i pitanje je, općenito, kako će funkcionirati vezovi koje je Kerum 'posadio' pred svojim hotelom Marjan.

Na ovogodišnjem Croatia Boat Showu predstavit će se velika ekipa Gospodarske komore Sicilije, koja dovodi predstavnike trinaest tamošnjih brodogradilišta, a unatoč velikim popustima ne očekuje se velika prisutnost hrvatskih proizvođača jer mnogi od njih jednostavno nemaju novca ni za putne troškove.

Kako bi se privukao što veći broj posjetitelja, tijekom prva dva dana (u srijedu i četvrtak) ulaz će biti potpuno besplatan, a u preostalima će se naplaćivati po 25 kuna.