Croatia Boat Show

Otkazan najveći sajam nautike: 'Svi su dali podršku osim Nacionalnog stožera'

12.05.2021 u 15:12

Bionic
Reading

'Croatia Boat Show', najveći hrvatski nautički sajam koji se ove godine po 22. put trebao održati na Zapadnoj obali i Rivi u Splitu, otkazan je samo tjedan dana uoči početka

U prilog održavanju sajma na otvorenom izjasnili su se epidemiolozi i lokalni stožer civilne zaštite, kao i Grad i Županija, no Nacionalni stožer civilne zaštite u utorak se pismeno očitovao da će ublažavanje mjera za sajmove razmotriti tek iza 1. lipnja. A termin splitskog sajma bio je 18. do 22. svibnja.

Organizatori su stoga otkazali sve pripremne radove kako bi, tvrde, time spriječili daljnje gubitke.

'Iako smo svjesni činjenice da je pandemija koronavirusa u potpunosti izmijenila normalan život prvobitna informacija koju smo dobili od strane nadležnih bila je ta da ćemo biti u mogućnosti organizirati 22. Croatia Boat Show u navedenom terminu uz poštivanje epidemioloških mjera koje tada budu na snazi. Svi zajedno svjedočimo značajnom padu broja zaraženih i povoljnoj epidemiološkoj situaciji. Sajam se trebao održati na otvorenom i u dijelu grada koji je već neko vrijeme mjesto velikih okupljanja bez ikakvih ograničenja i kontrole', objavili su iz organizacije ovog sajma.

'Želimo istaknuti kako smo dobili veliku podršku gradonačelnika Andre Krstulovića Opare, Grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije te pismeno pozitivno mišljenje i suglasnost o održavanju 22. Croatia BoatShow-a u terminu od 18. do 22. svibnja 2021.g. od strane Stožera civilne zaštite Splitsko-Dalmatinske županije i Epidemiološke službe Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije. Tek jučer smo dobili pismeni odgovor Nacionalnog stožera civilne zaštite Republike Hrvatske kako će 'prilikom analize i procjene daljnjih ublažavanja mjera, ako epidemiološka situacija to dopusti, biti razmotreno i predmetno područje', a iz neslužbenih razgovora saznali kako mjere za organizaciju sajmova na otvorenom ipak neće biti ublažene do 01.06.2021. godine. S obzirom na sve navedeno nismo smjeli ni bili u mogućnosti preuzeti rizik i nastaviti s organizacijom i pripremnim radovima u već poodmakloj fazi jer organizacija sajma iziskuje određeno vrijeme (minimalno 8-10 dana). Sajamska oprema već je bila u transportnoj fazi, dio pontona dopremljen na Rivu, a marketinška kampanja na vrhuncu. Slijedom navedenog otkazivanjem sajma bilježimo značajan financijski gubitak ali smo primorani na vrijeme donijeti odluku i zbog izlagača koji, također, trebaju zaustaviti pripreme i dolazak u Split', naveli su u Croatia Boat Showu.

Objasnili su i da je, s obzirom na početak nautičke sezone, sada gotovo nemoguće prebaciti sajam na neki drugi termin.