DRUGA PROCJENA

U trećem tromjesečju BDP pao 5,7 posto

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 29.12.2009 09:03
  • Objavljeno 29.12.2009 u 08:51
bdp -euro

bdp -euro

Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: -

Hrvatski je bruto domaći proizvod (BDP) u trećem tromjesečju ove godine realno manji za 5,7 posto u odnosu na isto prošlogodišnje tromjesečje, pokazuje procjena tromjesečnog obračun BDP-a koju je danas objavio Državni zavod za statistiku

Hrvatski je bruto domaći proizvod (BDP) u trećem tromjesečju ove godine realno manji za 5,7 posto u odnosu na isto prošlogodišnje tromjesečje, pokazuje procjena tromjesečnog obračun BDP-a koju je danas objavio Državni zavod za statistiku.

To je 0,1 postotni bod manji pad BDP-a u trećem tromjesečju u odnosu na prvu procjenu pada BDP-a u trećem kvartalu za 5,8 posto koju je prije mjesec dana iznio DZS.

Po podacima DZS-a, BDP je u prvom kvartalu ove godine na godišnjoj razini realno pao za 6,7 posto, u drugom za 6,3 posto, a na usporavanje pada u trećem tromjesečju na 5,7 posto najviše je utjecao manji pad osobne potrošnje nego u prva dva tromjesečja.

Izdaci za potrošnju kućanstava, najveća kategorija u BDP-u, u trećem su tromjesečju ove u odnosu na isto razdoblje lani realno pali za 6,9 posto.

Nakon pada za 9,9 posto u prvom i 9,4 posto u drugom tromjesečju ove godine, to je znatno usporavanje pada potrošnje kućanstava, što je najviše i pridonijelo usporavanju realnog pada BDP-a u trećem tromjesečju ove godine, ističu iz Državnog zavoda za statistiku.

Usporavanje pada, ali blaže, bilježi se i kod bruto investicija u fiksni kapital i u trećem je tromjesečju taj pad iznosio 10,5 posto u odnosu na isto razdoblje lani (u prvom tromjesečju pad je bio 12,4 posto, a u drugom 12,7 posto).

Izvoz roba i usluga realno je pao za 17,6 posto u trećem kvartalu (u prvom i drugom pad je bio 14,2, odnosno 19,8 posto), dok je po višoj stopi, za 23,5 posto, pao uvoz roba i usluga (u prvom kvartalu pao je za 20,9, a u drugom za 24,7 posto).

Pad u trećem tromjesečju ove u odnosu na isto razdoblje prošle godine bilježe i izdaci za potrošnju države i to za 0,6 posto.

Izdaci za potrošnju države u prva su dva tromjesečja ove godine bilježili realni rast za 3,9, odnosno 1,2 posto, a pad u trećem kvartalu ove godine prvi je tromjesečni pad državne potrošnje još od kraja 2003. godine kada je ta kategorija potrošnje bilježila pad u trećem i četvrtom kvartalu po stopi od 0,1 posto.

Po podacima Državnog zavoda za statistiku, bruto dodana vrijednost (BDV) u trećem tromjesečju ove u odnosu na isto tromjesečje prethodne godine realno je manja za 4,0 posto.

To je isto koliko i u prvom tromjesečju ove godine, a 0,1 postotni bod više nego u drugom tromjesečju kada je pad iznosio 3,9 posto.

Na realni pad BDV-a u trećem je tromjesečju utjecao pad bruto dodane vrijednosti u nekoliko djelatnosti.

U djelatnosti rudarstvo i vađenje, prerađivačka industrija, opskrba električnom energijom, plinom i vodom pad u trećem kvartalu iznosi 8,1 posto, što je usporavanje pada u odnosu na prva dva tromjesečja kada su smanjenja iznosila 10,3, odnosno 8,5 posto.

Pad BDV-a u građevinarstvu u trećem je tromjesečju ove u odnosu na isto razdoblje lani iznosio 6,8 posto, koliko je iznosio i u uslugama prijevoza, dok je najveći pad, za 12,5 posto, zabilježen u trgovini.

Statistika pokazuje da se nastavlja oštriji pad bruto dodane vrijednosti u građevinarstvu (nakon pada za 1,7 u prvom i 3,2 posto u drugom tromjesečju), dok je usporen pad u trgovini (u prva dva tromjesečja stope pada su bile 15,0 i 16,4 posto).

U djelatnosti hoteli i restorani pad BDV-a u trećem tromjesečju ove u odnosu na isto razdoblje lani iznosi 2,1 posto.

Statistika realni rast bruto dodane vrijednosti u trećem kvartalu ove u odnosu na isto razdoblje lani bilježi u djelatnostima poljoprivreda za 1,7 posto, financijskom posredovanju, poslovanju nekretninama i poslovnim uslugama za 1,2 posto, te javnoj upravi i obrani, socijalnom osiguranju, osobnim uslugama i djelatnosti kućanstva za 1,1 posto.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi