ENERGETSKA TRANZICIJA

U tijeku novi natječaj, solarna elektrana se građanima isplati za tri godine

27.11.2023 u 20:09

Bionic
Reading

Sve je više fotonaponskih elektrana u Hrvatskoj. Solarima se okrenulo poduzetništvo, ali i građani. Upravo je u tijeku natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost koji kućanstvima sufinancira polovicu troškova za ugradnju takvih elektrana

Već godinu i pol na ovoj kući u Zagorju električna energija dobiva se od sunca. Iako taj objekt nije u najsunčanijem dijelu Hrvatske, investicija se već počela isplaćivati.

- Prije smo imali račune za struju nekih 55 eura, znači ako struju ne plaćamo osam mjeseci, znači to nam je nekakva ušteda od 440 eura na godišnjoj razini ako govorimo o samoj potrošnji struje, objasnila je Marija Pernjek iz Krapine za Dnevnik HRT-a.

Uz to, kupila je i električni automobil pa uštedi još 3000 eura koje je prije trošila na gorivo. Automobil sada puni kod kuće. Računa da će joj se investicija u elektranu, zbog sufinanciranja, isplatiti u tri godine.

- Istina da je to u početku veća investicija, za poticaj Fonda to se svakako isplati, dodala je.

Fond za zaštitu okoliša objavio javni poziv

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost poziva da se jave oni koji su se tijekom ove godine upustili u takvu investiciju i zainteresirani su za pokrivanje gotovo polovine troškova.

- Troškovi koji se mogu priznati su 600 € po kilovatu elektrane, odnosno 50% ukupne investicije. Temeljem ta dva izračuna dolazimo do konačne brojke iznosa sredstava koje dajemo. S obzirom da se najčešće radi o šest do sedam kilovatnim elektranama na obiteljskim kućama, recimo da oko 4 000 eura naši građani mogu računati bespovratnih sredstava, otkrio je Mladen Ilijević iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Tportal je i na WhatsApp

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati' 

Obnova energetskih kuća

Uz to, u siječnju najavljuju javni poziv za obnovu energetskih kuća. Osiguran je najveći iznos dosad.

- Osigurano je 120 miijuna eura ukupno i zaista vjerujem da neće ostati nitko od zainteresiranih tko neće dobiti sredstva, ustvrdio je Ilijević. Pa se očekuje da će zbog rastućih troškova energenata i zbog sufinanciranja - mnoge potaknuti na ulaganje u proizvodnju vlastite zelene energije.