dobra vijest

U Rafineriji nafte Rijeka počinje proizvodnja goriva

16.04.2024 u 15:00

Bionic
Reading

Po završetku redovitog remonta i osam projekata usmjerenih uglavnom na povećanje energetske učinkovitosti, započelo je postupno pokretanje proizvodnje u Rafineriji nafte Rijeka

Tijekom ovog 40 milijuna eura vrijednog remonta odrađene su brojne aktivnosti, poput čišćenja i pregleda više od 800 komada opreme u cijeloj rafineriji, kao i zamjena oko 40 komada najkritičnije opreme. Remont je bio nužan i planiran iz više razloga, ponajprije zbog zakonskih obveza. Naime posljednji redovni remont odrađen je 2019. Drugi važan razlog predstavljaju radovi koji će omogućiti neprekidan rad rafinerije u narednom razdoblju što će dodatno doprinijeti sigurnosti opskrbe tržišta.

Paralelno uz remont, provedeno je i osam investicijskih projekata, vrijednih više od 60 milijuna eura, koji će osigurati stabilan i učinkovit rad rafinerije u budućnosti. Najvažniji investicijski projekti, nadogradnja postrojenja za atmosfersku destilaciju te zamjena četiri postojeće kondenzacijske turbine s elektromotorima i opremljenim sustavom frekvencijskog pogona poboljšali su energetsku učinkovitost rafinerije, ali i smanjili emisije CO2. Nakon provedbe svih osam projekata i remonta, Rafinerija nafte Rijeka postala je energetski učinkovitija, ali i održivija.

„Zahvaljujući pravodobno planiranim aktivnostima, INA je osigurala dovoljne količine naftnih derivata s mediteranskog tržišta tijekom kompletnog razdoblja zastoja rafinerije. Posljedično, naši se kupci nisu susreli s nestašicama goriva. Ponosni smo što smo uspješnom provedbom ovog investicijskog ciklusa, vrijednog više od 100 milijuna eura, došli još jedan korak bliže jednom od naših ključnih strateških ciljeva, a to je transformacija Rafinerije nafte Rijeka u modernu europsku rafineriju. Svu domaću naftu proizvedenu za vrijeme remonta preradit ćemo u narednim mjesecima u našoj rafineriji. S obzirom na to da je idući remont planiran tek za pet godina, u tom razdoblju svu naftu proizvedenu u Hrvatskoj planiramo prerađivati u Rafineriji nafte Rijeka“, izjavio je Goran Pleše, operativni direktor Rafinerija i marketinga.