OTPIS DUGOVA

U predizbornoj kampanji svi pokopali zakon o osobnom bankrotu

09.09.2016 u 16:00

Bionic
Reading

Premda je od početka godine na snazi Zakon o stečaju potrošača koji omogućuje prezaduženim građanima izlazak iz dužničkog ropstva, vodeće stranke u predizbornoj kampanji razbacuju se novim modelima otpisa dugova, nastojeći prikupiti jeftine političke poene. Blokiranim građanima stranke obećavaju brisanje zateznih kamata, reprogram dugova, smanjenje kreditnih rata, zabranu ovrhe nad jedinom nekretninom…

Osim što su neke od mjera neprovedive, političari potpuno zanemaruju činjenicu da već postoji institut osobnog bankrota kojim se prezaduženim građanima, uz stručno posredovanje, omogućuje svođenje dugova na razumnu mjeru, a vjerovnicima naplata barem dijela potraživanja.

U poplavi nerealnih obećanja HDZ nas tako uvjerava da će blokiranim građanima otpisati dugove prema lokalnim jedinicama i komunalnim poduzećima, iako je sasvim jasno da središnja vlast nema ingerenciju nad lokalnom upravom i samoupravom. Također, kao i Živi zid, najavljuju da će izmjenama ovršnog zakona zabraniti ovrhu nad jedinom nekretninom, premda postojeći Zakon o stečaju potrošača omogućuje da se nekretnina potrebna za stanovanje izuzme iz prodaje ako dužnik nema na raspolaganju drugi smještaj.

Most nudi egzotičnu ideju osnivanja 'loše banke' koja bi od poslovnih banaka preuzimala nenaplative kredite te prezaduženim građanima omogućila otplatu kredita uz znatno smanjene anuitete. Pritom zanemaruju činjenicu da otkup dugova po tržišnom principu već funkcionira te da je najveći dio problematičnih kredita riješen konverzijom 'švicaraca'.

Ideja po kojoj bi privatni investitori, uključujući mirovinske fondove, ulagali u 'lošu banku', koja bi otkupljivala loše kredite, a onda nesavjesnim dužnicima otpuštala dugove, zanimljiva je, ali nije jasno tko će uložiti novac u takav neodrživ projekt.


Vrhunac populizma dosegnuo je Milan Bandić te je u jeku predizborne kampanje aktivirao lanjsku mjeru otpisa dugova građanima Zagreba, obećavajući da će ju, ako dođe na vlast, proširiti na cijelu Hrvatsku.

U predizborno nadmetanje uključila se i Narodna koalicija pa obećava izmjene Zakona o potrošačkom kreditiranju u cilju dodatne zaštite dužnika u eurima, uvođenjem mogućnosti da oni koji ne mogu otplatiti kredit za stan taj stan vrate banci i time zatvore kreditnu obvezu (tzv. lock-out).

Glas razuma u moru populizma pokušava biti stranka Pametno te upozorava na nerealna obećanja i predlaže da se položaj prezaduženih građana poboljša u okviru postojećeg zakona. 'Za blokirane građane uvodimo institut malog stečaja, za dugove do 30.000 kuna, koji će im omogućiti pravno savjetovanje, jednostavniju proceduru i kraće rokove kušnje', ističe Maja Vehovec, potpredsjednica stranke Pametno.

Stranka Pametno se zalaže i za to da se postupak ovrha pojednostavi i ubrza, vodeći računa o maksimalnoj zaštiti građana jer su sadašnji postupci skupi i za građane i za državu.

Što se tiče ovrhe nad nekretninama, Pametno je za to da se socijalno ugroženim građanima pomogne u najmu stanova u slučaju ovrhe, među ostalim i davanjem u privremeni najam stanova u vlasništvu države i lokalne samouprave.