NOVI VAL STEČAJEVA

U petak zatvoreno 9 američkih banaka

02.11.2009 u 09:32

Bionic
Reading

CIT Group, američka komercijalna banka sa 101 godinom tradicije, u nedjelju je podnijela sudu zahtjev za stečajem, a u petak su američki regulatori zatvorili devet banaka, najviše u jednom danu od početka financijske krize

Najnoviji val stečajeva američkih banaka pokazuje da su neki dijelovi američke bankarske industrije još uvijek pritisnuti lošim zajmovima.

Njujorška CIT Group Inc., bankarska kompanija koja osigurava kredite, lizing i konzalting za mala i srednja poduzeća, djeluje u više od 50 zemalja i prema navodima s njezine web stranice nalazi se na popisu 500 najvećih tvrtki u SAD-u magazina Fortune.

Tvrtka je podnijela zahtjev Saveznom stečajnom sudu u New Yorku, u kojem navodi da joj je imovina vrijedna 71 milijardu dolara, a dug 65 milijardi. Dok traje preustroj, djelovanje tvrtke financirat će investitor Carl Icahn jednom milijardom dolara, navedeno je u dokumentima podnesenim sudu.

Broj propalih banaka u 2009. popeo se na 115, što je najviše od 1992, no analitičari smatraju da to nije krajnja brojka za ovu godinu. Među onima koji su u petak proglasili stečaj je i kalifornijska National Bank, četvrta najveća banka zatvorena ove godine.

Bankarska industrija je u drugom kvartalu bila u gubitku 3,7 milijardi dolara.