USPOREN RAST CIJENA

U ožujku inflacija skliznula ispod 4 posto

16.04.2013 u 12:46

Bionic
Reading

U ožujku je inflacija u Hrvatskoj skliznula s 4,9 posto, koliko je iznosila mjesec prije, na 3,7 posto, što se očekivalo i što je njezina najniža razina od travnja prošle godine

Prema danas objavljenim statističkim podacima, potrošačke cijene su u ožujku nastavile s blagim usporavanjem rasta na godišnjoj razini. U odnosu na ožujak 2012, porasle su za 3,7 posto, što je u skladu s očekivanjima analitičara. Uz učinak baznog razdoblja, odnosno razmjerno niskih stopa inflacije do svibnja 2012, inflatorni pritisci i dalje su uglavnom generirani prošlogodišnjim rastom administrativno utvrđenih cijena električne energije i plina u svibnju te rastom cijena hrane koje su bile pod utjecajem ljetne suše i prelijevanja negativnih cjenovnih kretanja s međunarodnih tržišta.

Izgledno je da dolazi i do odgođenog prelijevanja rasta proizvođačkih cijena iz prethodnih razdoblja na krajnjeg potrošača. Naime ako iz indeksa potrošačkih cijena izuzmemo cijene energije, godišnja stopa rasta iznosila je 2,5 posto, a ako uz energiju izuzmemo i hranu, potrošačke su cijene porasle za 1,3 posto godišnje.

U djelatnosti stanovanje, voda, energija, plin i druga goriva cijene su porasle za 11,3 posto, čemu je najviše pridonio rast cijena goriva i energije od 16,7 posto godišnje, posebno električne energije (+19,8 posto) i plina (+21,3 posto), čiji će se učinak na godišnji rast cijena osjetiti sve do svibnja.

Zbog poskupljenja u prosincu i cijenegrijanja su više za 17 posto godišnje. Godišnji rast cijena hrane blago je usporio u odnosu na veljaču te je iznosio 4,9 posto.

Na mjesečnoj razini potrošačke su cijene ostvarile rast od 0,3 posto. Inflatorni su pritisci bili izraženi primarno zbog viših cijena odjeće i obuće za 7,1 posto (vjerojatno zbog novih kolekcija odjeće i obuće nakon sezonskih sniženja) i prometa (+0,6 posto), dok su u suprotnom smjeru djelovale cijene hrane i bezalkoholnih pića (-0,5 posto).

U ovoj godini analitičari Raiffeisen banke očekuju sličnu ili blago nižu stopu rasta potrošačkih cijena u usporedbi s prosjekom 2012.