turistička statistika

U lipnju više noćenja turista nego 2022., domaći gosti podbacili

07.08.2023 u 14:20

Bionic
Reading

U komercijalnom smještaju u lipnju je ostvareno 13,2 milijuna turističkih noćenja ili 0,9 posto više nego u istom mjesecu prošle godine, dok je u prvih pola godine noćenja u tim objektima bilo 24 milijuna ili 10,5 posto više, podaci su Državnog zavoda za statistiku (DZS)

U lipnju je noćenja u komercijalnim smještajnim objektima, gdje se plaća boravak po noćenju, ostvarilo 2,7 milijuna turista ili njih 3 posto više nego u lanjskom lipnju.

Među njima su uobičajeno prevladavali strani turisti kojih je bilo 2,4 milijuna, što je 3,2 posto više nego u prošlom lipnju kojeg su blago - za 0,9 posto premašili i s 12,3 milijuna noćenja. Domaćih turista u komercijalni smještaj u lipnju ove godine došlo je 0,6 posto manje nego u lanjskom ili 288 tisuća, ali su s 905 tisuća noćenja u malo plusu od 0,1 posto.

Podaci DZS-a pokazuju da je među stranim turistima u komercijalni smještaj u lipnju došlo najviše Nijemaca, 474 tisuće, koji su ostvarili i najviše noćenja - 3,7 milijuna, čime su zadržali prvo mjesto među svim nacijama, no u odnosu na lipanj 2022. došlo ih je 20,2 posto manje i ostvarili su 11 posto manje noćenja.

Iza njih, po broju noćenja u lipnju slijede turisti sa također tradicionalnih tržišta, Austrije, Slovenije, Poljske i Češke, te zatim iz Ujedinjenog Kraljevstva (UK), koji su svi, osim Čeha, ostvarili poraste noćenja u odnosu na lipanj 2022.

  • +32
Turistička gužva u Splitu Izvor: Cropix / Autor: Josko Ponos

Prema vrstama komercijalnog smještaja, najviše je noćenja u lipnju bilo u skupini "odmarališta i slični objekti za kraći odmor", u što ulazi i privatni smještaj, i to 47 posto od ukupnih noćenja ili 6,2 milijuna, što je i 1 posto više nego u istom lanjskom mjesecu.

Kampovi su na drugom mjestu s 3,6 milijuna noćenja, ali i padom od 2 posto u odnosu na lipanj 2022., dok su hoteli i sličan smještaj treći s 3,4 milijuna ili 4 posto više noćenja.

Iz DZS-a navode da je turistima u lipnju 2023. na raspolaganju bilo 367 tisuća soba, apartmana i mjesta za kampiranje, s 957 tisuća stalnih kreveta, od čega je najviše - 55,1 posto ili 202 tisuće soba, apartmana i mjesta za kampiranje sa 535 tisuća stalnih kreveta Ili 56 posto od ukupnog broja bilo u odmaralištima i sličnim objektima za kraći odmor.

U hotelima je bilo 81 tisuća soba/apartmana ili 22 posto od ukupnog broja, sa 169 tisuća stalnih kreveta, koji su činili 17,6 posto od ukupnog broja i čija je prosječna popunjenost u lipnju ove godine bila 69 posto, za što iz DZS-a ne navode usporedbe s prošlom godinom.

Iznose pak da su domaći turisti za svoj boravak u lipnju najviše birali Crikvenicu, Zagreb, Biogradu na Moru i Mali Lošinj, dok su strani najradije boravili u Rovinju, Dubrovniku, Poreču, Medulinu i Umagu.

Po županijama, najviše noćenja ili trećina njih u lipnju ostvarena je u Istarskoj županiji, koju slijedi Splitsko-dalmatinska i ostale jadranske županije, a sličan je poredak najposjećenijih destinacija i županija i z