MINUS SAMO 1,5 POSTO

U lipnju usporen pad trgovine na malo

kupovina kupnja trgovina dućan

kupovina kupnja trgovina dućan

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Boris Kovacev

Promet od trgovine na malo u Hrvatskoj je u lipnju ove u odnosu na lipanj prošle godine nominalno bio manji za 1,7 posto, a realno je smanjen za 1,5 posto, prvi su podaci koje je danas objavio Državni zavod za statistiku

Time je i u lipnju nastavljen negativan trend u trgovini na malo koji traje već dvadeset i jedan mjesec, ali je pad prometa usporen.

Tako je promet od trgovine na malo u Hrvatskoj u svibnju na godišnjoj razini zabilježio realni pad za 3,7 posto, u travnju pad za osam posto, u ožujku za 2,8 posto, dok je u veljači realno smanjen za 7,3 posto, a u siječnju za 9,3 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Državni zavod za statistiku je početkom ove godine započeo s novom koncepcijom publiciranja podatka o maloprodaji radi postizanja potpune usklađenosti s regulativom Eurostata i dostave mjesečnih pokazatelja o kretanju prometa u trgovini na malo prema predviđenim rokovima (jedan mjesec nakon isteka promatranog mjeseca).

Analitičari Raiffeisen banke ocjenjuju da je daljnji pad prometa u trgovini na malo posljedica negativnih kretanja u realnom sektoru gospodarstva te na tržištu rada. Ističu da je u lipnju nastavljeno razdoblje racionalne potrošnje, odnosno prilagodbe recesijskim kretanjima u kojima je većina potrošnje usmjerena na zadovoljavanje osnovnih životnih potreba. Isto tako, na niži ostvaren promet u maloprodaji djeluju i ovogodišnja dulja, ali i izraženija sniženja cijena pojedinih proizvoda.

U mjesecima koji slijede oporavak maloprodaje je izgledan, ali po vrlo skromnim stopama rasta, zaključuju RBA analitičari. Naime, turistička sezona mogla bi utjecati na oporavak maloprodaje, dok bi ukidanje niže stope posebnog poreza na plaće i ostala primanja moglo imati pozitivan psihološki učinak na potrošnju. Međutim, koliko bi ukidanje takozvanog 'kriznog poreza' moglo potaknuti potrošački optimizam, najava povišenja administrativno utvrđenih cijena (prije svega najava rasta cijena električne energije) mogla bi imati upravo suprotan učinak.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi