ŠUKER NA SJEDNICI VLADE

'U krizi smo prošli bolje od drugih zemalja'

07.05.2009 u 14:18

Bionic
Reading

Na današnjoj sjednici Vlade ministar Ivan Šuker istaknuo je da je prošlogodišnji deficit državnog proračuna iznosio 0,9 posto, umjesto planiranih 1,1 posto

Navedene brojke iskoristio je da se pohvali da je 'prošle godine Hrvatska bila među sedam europskih zemalja koje su imale najniži proračunski deficit'. Prihodi proračuna u prošloj su godini iznosili 116,1 milijardu kuna, a rashodi 118,6 milijardi kuna. 'Da nije bilo krize, mi bismo ove godine siugurno imali uravnotežen proračun,' izjavio je Šuker.

Šuker je izjavio da je aktualna vlast krenula 2004. godine s deficitom od 6,3 posto. Premijer Sanader podsjetio je da je početak prošle godine bio obilježen snažnim skokom inflacije, da su mnogi gradovi, među njima i Zagreb, digli cijene komunalnih usluga, da su mnogi u vremenu od izbora do formiranja Vlade bezrazložno digli cijene.

Premijer je istaknuo ulogu Vlade u ovim kriznim vremenima, spominjući njihovu intervenciju kod banaka da ne podižu kredita građanima i pohvalio se pozitivnim ocjenama rebalansa proračuna od strane MMF-a.

'Kada smo radili rebalans proračuna, imali smo projekciju pada BDP-a od 2 posto', izjavio je Sanader, dodajući da će, obistine li se prognoze Europske komisije koje procijenjuju pad gospodarske aktivnosti u eurozoni od 4 posto, a hrvatskog BDP-a od 3 posto, trebati razmisliti o još jednom rebalansu.

Komentirajući smanjenje plaća zaposlenima u državnim i javnim službama, Sanader je ponovio da 'iako Vlada iznimno cijeni njihov rad, danas brane radna mjesta.'

Premijer je izjavio da je Vlada, zajedno s HNB-om, 'uspjela obraniti tečaj kune, u trenutku kada su brojni stručnjaci predlagali devalvaciju'.