ZABORAVLJENI DUGOVI

U kojim slučajevima nećete dobiti dio ili čitav povrat poreza?

26.05.2015 u 15:55

Bionic
Reading

Krenula je isplata povrata poreza i mnogi ga čekaju kao ozebli sunce kako bi pokrpali rupe u kućnom budžetu. Međutim, u slučaju da imate porezni dug, tada će se on pokriti dijelom ili čitavim iznosom povrata poreza

Porezni savjetnik Zoran Balija objašnjava kako je to čest slučaj ako imate nekakvu samostalnu djelatnost, a niste podmirili sve svoje porezne obveze ili predujmove.

'Znači, ne radi se tu nužno o ovrsi, već Porezna uprava, koja ima evidentirana sva vaša dugovanja, može naplatiti porezni dug iz iznosa povrata poreza. Uzmimo mene za primjer. Imam samostalnu djelatnost i paušalno na mjesečnoj razini moram plaćati 100 kuna pretporeza bez obzira zaradio nešto ili ništa taj mjesec. Povrat poreza ide mi u šestom mjesecu i umanji mi se za taj paušal', objasnio je Balija.

Slična situacija nastupa i kad niste platili godišnji porez za automobil. I u tom slučaju Porezna uprava može namiriti dugovanje posezanjem u vaš povrat poreza.

Posebna priča su građani s blokiranim računima. Njima povrat poreza nije, za razliku od nekih drugih primanja, zaštićen od ovrhe i, čim sjedne na tekući račun, ide za podmirenje dugova vjerovnika. Prije je postojala mogućnost da blokirani građani dobiju povrat poreza preko pošte ili preko računa onoga kome ste dali punomoć za to, ali Porezna uprava je to onemogućila.

Podsjetimo kako su redovna mjesečna primanja djelomično izuzeta od ovrhe. Ako imate plaću nižu od prosječne hrvatske neto plaće (oko 5.500 kuna), tada vam je od ovrhe zaštićena trećina primanja. Građanima koji imaju plaću veću od prosjeka od ovrhe je izuzet iznos u visini od dvije trećine prosječne neto plaće, odnosno oko 3.600 kuna.

Nabrojit ćemo i primanja i naknade koji su u cijelosti izuzeti od ovrhe

- naknade koje građani dobivaju na osnovi zakonskog uzdržavanja i naknade štete koje građani dobivaju zbog narušenog zdravlja ili smanjenja radne sposobnosti
- invalidnina
- naknade za socijalnu skrb
- naknade zbog privremene nezaposlenosti
- dječji doplatak
- studentske i učeničke stipendije
- naknade za rad osuđenika
- naknade za odličja i priznanja
- rodiljske i roditeljske novčane naknade
- primanja izuzeta od ovrhe po posebnim propisima (npr. potpore hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji).