ZORAN BOHAČEK

'U Hrvatskoj nema preplaćenih kamata'

  • Autor: tportal.hr/N1
  • Zadnja izmjena 25.06.2015 17:59
  • Objavljeno 25.06.2015 u 12:53
Zoran Bohaček

Zoran Bohaček

Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

Gost 'Novog dana' televizije N1 bio je Zoran Bohaček, direktor Hrvatske udruge banaka, a govorio je o dijalogu HNB-a, HUB-a, Vlade i štediša

Na pitanje novinara Tihomira Ladišića kako komentira riječi ministra financija Borisa Lalovca da bi se banke trebale ugledati na banke iz okružja koje su počele vraćati preplaćene kamate, Zoran Bohaček kazao je da nema preplaćenih kamata. 'Njedna sudska odluka nije dokazala da je ijedna kuna preplaćena', izjavio je Bohaček.

Nije želio komentirati izjave iz Vlade o novim odlukana koje će biti bolne za banke. 'Ono što je izvjesno je donošenje zakona o stambenom kreditiranju. To je dobra vijest jer će se konačno regulirati ta tema u jednom zakonu i to je dobro', rekao je.

Potvrdio je da dijalog između HNB-a, HUB-a, Vlade i štediša postoji te da HUB cijelo vrijeme komunicira s institucijama i HNB-om.

Na pitanje zašto nema sporazuma, kazao je da nema žurbe jer je vlada zamrznula tečaj franka na 12 mjeseci. 'Drugi razlog je da je bilo kakvo rješenje složeno i ne radi se samo o jednom elementu. Treba ga sagledati s aspekta dužnika, vjerovnika i države. HUB je podnio neke prijedloge i čeka se reakcija države', izjavio je Bohaček koji je ustvrdio da nema podatke o tome koliko ljudi u ovom trenutku nije u mogućnosti otplaćivati kredit i rekao da taj broj nije alarmantan.

'U podacima HNB-a stoji samo koliki je postotak kredita u švicarcima onih što su 'sub prime'. HNB spominje da su 4 posto stvarno 'sub prime'', zaključio je Bohaček u emisiji 'Novi dan'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!