PRESJEK STANJA

U Hrvatskoj 760.000 turista, a stiže i Ferragosto: 'Moramo biti svjesni da u Italiji situacija nije dobra'

30.07.2020 u 18:21

Bionic
Reading

Po podacima e-visitora, u Hrvatskoj trenutno boravi 760.000 gostiju, od čega je 126.000 domaćih, a najbrojniji su gosti iz Njemačke, izjavio je u četvrtak u direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić.

Uz Staničića, na koordinacijskom sastanku HTZ-a s turističkim zajednicama Splitsko-dalmatinske županije prisustvovali su i direktor TZ Splitsko-dalmatinske županije Joško Stella te 34 predstavnika turističkih zajednica gradova i općina s područja Splitsko-dalmatinske županije.

"Splitsko-dalmatinska i Dubrovačko-neretvanska županija najpogođenije su jer je u proteklom razdoblju zbog pandemije Covida-19 nedostajao aviopromet. Veseli me činjenica da trenutno imamo intenziviran aviopromet. Vjerujem da možemo biti optimističniji u sljedećim tjednima, pošto ćemo pojačati marketinške kampanje na pojedinim tržištima i dati sve od sebe da ovu turističku sezonu odradimo najbolje što možemo," poručio je Staničić.

Istaknuo je da su u tijeku marketinške kampanje u Njemačkoj, Austriji i Velikoj Britaniji. "Trenutno bilježimo najviše gostiju iz nama najvažnijih emitivnih tržišta - na prvom je mjestu Njemačka, zatim slijede Slovenci, Austrijanci, Česi, Poljaci i Mađari", kazao je Staničić.

Na upit kako komentira negativnu kampanju prema Hrvatskoj iz pojedinih europskih zemalja u kojim se Hrvatsku stavlja na listu nepoželjnih zemlja za dolazak gostiju, Staničić je rekao kako je to dio tržišne utakmice jer su neke konkurentske zemlje imale znatno slabiji turistički promet od Hrvatske tijekom ove godine.

"Mi na negativni PR reagiramo promptno i trenutno putem mreže naših predstavništava i objavama u inozemnim medijima. Reagiramo konkretnim, kontinuiranim pozitivnim kampanjama i pokušavamo ublažiti negativne natpise o Hrvatskoj. To je sve kontekst tržišne utakmice od strane naših konkurenata, koji su ispod deset posto dosadašnjeg ovogodišnjeg turističkog prometa u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok je Hrvatska ove godina do sada kumulativno na 45 posto u usporedbi s istim lanjskim razdobljem", kazao je Staničić.

Osvrnuvši se na skorašnji Ferragosto, za vrijeme kojeg u Hrvatsku tradicionalno dolazi veliki broj Talijana, Staničić je kazao kako je s obzirom na stanje u Italiji "neodgovorno i neozbiljno očekivati" da će nam i ove godine Talijani doći u brojkama kao i ranije. "Moramo biti svjesni da u Italiji situacija nije dobra," dodao je.

  • +7
Turisti u Dubrovniku Izvor: Pixsell / Autor: Grgo Jelavic/PIXSELL

Direktor Turističke zajednice Splitsko-dalmatinska županije Joško Stella istaknuo je da je u srpnju ove godine ostvaren broj noćenja na razini 53 posto u odnosu na 2019. te da postoji tendencija rasta, ako epidemiološka situacija ostane stabilna.

Kazao je i da je na području te županije boravilo Nijemaca gotovo kao i lani, odnosno bilo ih je 96 posto u odnosu na lanjski srpanj. "Gotovo svi Njemici koji su lani u srpnju bili u Splitsko-dalmatinskoj županiji, došli su i ove godine," kazao je.

Na novinarsku opasku kako Britanaca, koji su zadnjih godina bili najbrojniji gosti na splitskom području, ove godine gotovo da i nema, Stella je kazao da su napravljene marketinške akcije na britanskom tržištu da ih se potakne na odlazak u Splitsko-dalmatinsku županiju.