SMANJENI TROŠKOVI

U godinu dana HŽ se riješio 400 radnika

  • Autor: L. Filipović
  • Zadnja izmjena 17.06.2010 14:54
  • Objavljeno 17.06.2010 u 13:45
hrvatske željeznice, hž

hrvatske željeznice, hž

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Elvir Tabaković

HŽ Infrastruktura u zadnjih godinu smanjila je gubitak u poslovanju za 28 milijuna kuna te on sad iznosi 1,1 milijun kuna. U prva tri mjeseca ove godine prihod je, u odnosu na isto razdoblje lani, porastao za 19,3 milijuna kuna te sad iznosi 339 milijuna kuna, dok su rashodi smanjeni za 44,7 milijuna kuna i iznose 340,1 milijun kuna

'Preokrenuli smo trend poslovanja. Prije svega to smo učinili smanjenjem troškova i boljim planiranjem vrijednosti, odnosno pomoću povoljnijih cijena nabave materijala', istaknuo je Branimir Jerneić, predsjednik Uprave HŽ Infrastrukture, na današnjem susretu s novinarima.

Najveće uštede ostvarene su na plaćama radnika: broj zaposlenih smanjen je sa 7.247 na 7.024, i to za 4,7 milijuna kuna, kao i na sredstvima za materijal i usluge održavanja, gdje je ostvarena ušteda od 10 milijuna kuna. Ukupno su troškovi od ožujka prošle godine srezani za 19,2 milijuna kuna, sa 254,2 milijuna na 234,9 milijuna kuna.

'Na razini cijelog HŽ-a smanjili smo broj zaposlenih za 400-tinjak ljudi, što je daleko od katastrofičnih brojki koje su iznosili mediji. Uglavnom, mi smo već sad ostvarili naputak Vlade o smanjenju zaposlenih za pet posto', rekao je Jerneić.

Najveću poteškoću za Infrastrukturu predstavlja stanje zaliha, čija je vrijednost 650,6 milijuna kuna, od čega sa većina odnosi na sigurnosno-signalnu opremu za modernizaciju ličke prugu planirane još prije osam godina.

Budući da je operma nabavljena bez valjane dokumentacije upitno je da li zadovoljava sve standarde pa je HŽ angažirao neovisnu međunarodnu konzultansku kuću da to provjeri.

'Rezultati konzultantske ekspertize trebali bi biti poznati najesen, a tada će se odlučiti što će se učiniti s opremom i hoće li oni koji su je nabavljali biti sankcionirani', rekao je Jerneić.

Do kraja ove godine te u idućoj, naglasio je Jerneić, u HŽ-u ne planiraju zatvaranje nijedne pruge, dok bi se nedavno zatvorene linije Pakrac – Daruvar te Pleternica – Čaglin trebale obnoviti u iduće dvije godine.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi