RIBIĆ NAPADA:

'U godini krize 30-ak bankara dijeli bonus od 600 milijuna kuna'

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 08.07.2012 19:42
  • Objavljeno 08.07.2012 u 19:32
vilim ribić

vilim ribić

Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell

Čelnik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić izjavio je danas u emisiji 'Intervju tjedna' Hrvatskoga radija kako četiri sindikata javnih službi sigurno neće s Vladom potpisati sporazum o izmjenama Temeljnoga kolektivnog ugovora (TKU) ako se iz Zakona o reprezentativnosti, koji je Vlada poslala u Sabor, ne povuče odredba o strukovnim sindikatima.

Kako je najavljeno u petak, Vlada i sindikati javnoga sektora trebali bi nastaviti pregovore idući tjedan u srijedu, kada bi se, rekao je tada ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić mogao i potpisati sporazum o izmjenama TKU-a. Ribić je pak danas poručio da odredba o strukovnim sindikatima iz Zakona o reprezentativnosti 'temeljito razbija sindikate', te da sindikati 'prije potpisa moraju znati da je ta odredba nestala iz zakona'.

Najavio je da četiri sindikata - sindikati 'vertikale' (učitelja, srednjoškolskih profesora, visokog obrazovanja i znanosti) te medicinskih sestara u srijedu neće 'pristati ni na kakvo jednokratno odricanje bez jasno ugovorene obaveze da se po izlasku iz krize ta jednokratna davanja ljudima vrate, jer su to njihova prava'. Istaknuo je da sindikati mogu to stajalište korigirati jedino onda ako 'Vlada učini jake kompenzacije za taj besplatan kredit koji dobiva od članova sindikata'.

Na pitanje što će se dogoditi ako pregovori ne uspiju i Vlada otkaže TKU, Ribić je odgovorio da će slijediti tromjesečni proces mirenja, a ako on ne uspije, sindikati će organizirati prosvjede, javna okupljanja i štrajkove. Ustvrdio je da će se tada postaviti i pitanje o prirodi sadašnje vlasti, odnosno je li ona doista socijaldemokratska.

'Mi se želimo i morati tući sve dok to naši članovi žele, i mi ćemo to u rujnu napraviti ako se sada ne postigne dogovor, a vlada otkaže kolektivni ugovor', poručio je.

Ribić smatra da država mora izregulirati situaciju u kojoj od prosvjetara traži uštede, a istovremeno 30-ak ljudi u bankarskom sektoru u godini krize dijele bonus od 600 milijuna kuna. Uz napomenu da 'ne mrzi ljude u financijskom sektoru', Ribić je ustvrdio da država tu radi ogroman propust jer se, 'neoliberalnoj matrici, koja državu shvaća kao produženu ruku vlastitih interesa, nudi jer je ovisna jer nemamo svoje banke, pa te stranke banke zapravo tretiraju hrvatsku državu kao nešto od čega imaju korist, a država je tu potpuno nemoćna, neaktivna".

U takvim okolnostima, rekao je, članovi sindikata zapravo trebaju davati nekakvu žrtvu nekakvoj oligarhijskoj strukturi koja vlada zemljom, najviše kroz medije i dio politike.

Ribić smatra da sadašnju situaciju mogu promijeniti jedino sindikati te da oporba na to ne može utjecati, kao i da se "sada stvara slika Hrvatske po izlasku iz krize, a pravo pitanje glasi - hoće li to biti ljudsko društvo, društvo s jakom srednjom klasom i visokog stupnja jednakosti ili će to biti društvo velikih socijalnih razlika u kojemu će jednima biti sve bolje, a drugima sve lošije".

Ustvrdio je da sadašnja vlada ide "niz ruku vladavini financijskoga kapitala jer sluša njihove preporuke kada kažu da treba smanjiti javnu potrošnju - zdravstvo, socijalnu skrb, obrazovanje, koja je po EUROSTAT-u OECD-u, i po svim drugim relevantnim podatcima, u Hrvatskoj jedna od najmanjih u usporedbi s ostalim europskim zemljama".

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi